Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί το καλοκαίρι… Πέντε άξονες για τον τουρισμό

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Κυβέρνηση, όπως Περιφέρειες και Δήμοι για να περισώσουν όσο το δυνατό περισσότερα από την τουριστική σεζόν. Το φετινό, είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, οι αστάθμητοι παράγοντες πολλοί και το μέλλον αβέβαιο. Τα πράγματα είναι δυσκολότερα για περιοχές όπου η τουριστική περίοδος είναι περιορισμένη. Σ’ αυτή την κατηγορία κατατάσσεται η Ήπειρος, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον της στις αγορές που είναι οδικά προσβάσιμες καθώς είναι άγνωστο αν και πότε θα ανοίξουν οι αερογραμμές. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν τελικά θα γίνουν οι πτήσεις τσάρτερ που είχαν κλείσει για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις ή και ακυρώσεις.

Από την ελληνική κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο διακρατικών συμφωνιών με χώρες που έχουν καλές επιδόσεις στον έλεγχο της πανδημίας, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αυστρία, για τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουν οι πολίτες τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Οι διμερείς συμφωνίες αποτελούν εναλλακτική μιας πανευρωπαϊκής, η οποία είναι προτιμητέα αλλά αμφίβολη, και σε κάθε περίπτωση απαιτεί ακόμη πολύ χρόνο.

Τα ξενοδοχεία

Η Ελλάδα βέβαια θέλει να ενισχύσει το δικό της εσωτερικό τουρισμό και προς αυτό θα ανακοινωθεί όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, πακέτο μέτρων.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν ξανά σύμφωνα με το σχεδιασμό την 1η Ιουνίου.

Όμως πολλά εποχικά θα περιμένουν να βεβαιωθούν ότι θα ξεκινήσει η ροή τουριστών μέσα στο καλοκαίρι, καθώς και ότι θα έχει απομακρυνθεί ο φόβος για νέο θερινό κύμα πανδημίας, προτού κάνουν εποχικές προσλήψεις για να λειτουργήσουν έστω από Ιούλιο.

Οι αερομεταφορές

Με πίεση και της Ελλάδας, η Κομισιόν έχει αναλάβει μέσα στο Μάιο να ετοιμάσει μία ανακοίνωση για την επανέναρξη των αερομεταφορών.

Η χώρα μας έχει προτείνει ένα υγειονομικό πιστοποιητικό της ΕΕ, ώστε οι τουρίστες να νιώσουν ασφάλεια για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες σε τουριστικές περιοχές να νιώσουν ασφαλείς να τους υποδεχθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υιοθετηθούν, ιδανικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.

Όπως είπε και ο κ.Μητσοτάκης στο CNN θα μπορουσαν οι επιβάτες να κάνουν ένα τεστ αντισωμάτων ή μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR πριν πετάξουν και στη συνέχεια να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο διεθνές δίκτυο διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους πιθανούς τουρίστες ότι η εμπειρία τους μπορεί εφέτος το καλοκαίρι να είναι διαφορετική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι θα μπορούν να έχουν εξαιρετικές διακοπές στην Ελλάδα.

Οι άξονες και το σχέδιο

Τους πέντε βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ειδικότερα:

Υγειονομικός άξονας. Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες, το yachting, για τις μεταφορές στα τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ. Είναι ρεαλιστικά, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι όροι θα είναι τέτοιοι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε η υγεία των πολιτών ούτε η φήμη των προορισμών ούτε η υγεία των επισκεπτών. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στις πρώτες χώρες με οριστικοποίηση πρωτοκόλλων», είπε ο υπουργός.

Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται συγκεκριμένα και κοστολογημένα πακέτα που θα παρουσιαστούν την τρέχουσα εβδομάδα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας. Θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την οικονομική πραγματικότητα. Η ζήτησε δεν θα είναι αρκετή για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους εργαζόμενους. Τα νούμερα δεν θα είναι θετικά αλλά δεν είναι θετικά και για καμία χώρα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και θα είναι παρούσες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στηρίζοντας το τουριστικό προϊόν, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση, είπε επίσης και τόνισε ότι θα στηριχθεί και η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Διπλωματικός άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική κυβέρνηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δεν θα έρθει κανένας τουρίστας. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις», είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι ήδη εργάζονται ομάδες εργασίας με συγκεκριμένες χώρες για να είναι δυνατό να ανοίξουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατό. «Όμως δεν μπορούμε να αναγκάσουμε και κανένα. Θα επιδιώξουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Κινούμαστε σε πολλά επίπεδα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέτρα θα ληφθούν και για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

Προβολή της χώρας. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη καμπάνια για την προβολή της χώρας.

Διεθνείς επαφές. Ενίσχυση επαφών με τους tour operator και τα διεθνή μέσα ώστε να κρατηθεί η χώρα μας σε πρώτη επαφή με τους δυνητικούς επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ