Αγία Θεοδώρα.. Τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγάλης Βδομάδας

agia teod fotia

agia teod fotia

Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας θα αναβιώσει και φέτος ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα.

Μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές αποτελεί το έθιμο της Φωτιάς, το οποίο αναβιώνει την Μεγάλη Πέμπτη.

Στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας και ενώ εντός του Ναού διαβάζετε το έκτο Ευαγγέλιο ανάβει Μεγάλη Φωτιά με ξύλα που μάζεψαν τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά της Ενορίας .

Το Έθιμο χάνετε στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Ποντίου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για την τύχη Του Ιησού . Αμέσως μετά την λήξη της ακολουθίας περί ώρα 23:30 και Καθ όλη τη διάρκεια της Νύχτας θα πραγματοποιείται με Ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου με τον παραδοσιακό τρόπο, πέταλο από Νέους και Νέες ,ενώ Μαθητές του Μουσικού Σχολείου αλλά και η Αρτινή παρέα θα ψάλουν τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου.

Μεγάλη Παρασκευή : Ώρα 20:00 Περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Θεοδώρας στην οδό Σκουφά μαζί με τους Επιτάφιους όλων των Ενοριών της πόλης μας.

Μεγάλο Σάββατο : Ώρα 10:00 το πρωί, μόλις η καμπάνα σημαίνει την πρώτη Ανάσταση σπάνε τις γνωστές λίμπες ή μπότια. Στις τρεις το μεσημέρι αρχίζει στο πηγάδι του Ναού της Αγίας Θεοδώρας η κατασκευή του Ιούδα (αχυρένιου ομοιώματος ανθρώπου) που θα καεί το βράδυ .

Ώρα 23:30 με το δεύτε λάβετε φως θα αφεθούν στον ουρανό φωτεινά αερόστατα που συμβολίζουν την άνοδο της ψυχής στον ουρανό . Μόλις οι καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση θα δοθεί στην πυρά ο Ιούδας ένα έθιμο που χάνετε στα βάθη των αιώνων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ