Αγία Ελένη… Από παιδόπολη, καταφύγιο για τους πρόσφυγες! Δύο υπουργοί για τα «εγκαίνια»

agia egk2

agia egk2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο χώρος, ο οποίος επί δεκαετίες προσέφερε στέγη και φιλοξενία σε εκατοντάδες παιδιά, η παιδόπολη της Αγίας Ελένης, άνοιξε και επίσημα πλέον τις πύλες της και υποδέχεται πρόσφυγες που μεταφέρονται από τα νησιά του Αιγαίου.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία δύο υπουργών, του Γιάννη Μουζάλα που έχει την ευθύνη του μεταναστευτικού και της Θεανώς Φωτίου, υπεύθυνης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Οι χώροι της Αγίας Ελένης, ανακατασκευάστηκαν πλήρως μετά από δέκα και πλέον χρόνια εγκατάλειψης. Τα χρήματα, περίπου ένα εκατομμύριο, διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευθύνη είχε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

agia egk1

Στα σπίτια της δομής έχουν εγκατασταθεί ήδη 93 πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ώρες από την Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο, ενώ η δομή μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 508 άτομα.

Η ανακατασκευή και η λειτουργία της Αγίας Ελένης, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών φορέων. Υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ύπατης Αρμοστείας και ΜΚΟ.

Αυτό άλλωστε τονίστηκε από όλους στην διάρκεια της εκδήλωσης που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

agia egk4
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κοινωνία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γιατί έδειξε μεγάλη καρδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνάμα απηύθυνε ευχαριστίες στο Στρατό αλλά και στην Εκκλησία η οποία στάθηκε αρωγός στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η διαχείριση μπαίνει πλέον σε μία νέα φάση, η οποία οργανώνεται χωρίς την ασφυκτική πίεση του παρελθόντος.

agia egk5

Η Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της Αγίας Ελένης, οφείλεται στην συνεργασία. Πέρα από το σημαντικό κοινωνικό έργο που θα προσφέρει στο εξής, έκανε ειδική μνεία και στην αρχιτεκτονική αξία της παιδόπολης, καθώς αποτελεί αποτύπωμα του μοντερνισμού που συνδυάζει την πέτρα με το μπετόν.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρ τονίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι άριστες και οι συνθήκες φιλοξενίας πολύ καλές.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, χαρακτήρισε την δομή πρότυπο για ολόκληρη την χώρα και ζήτησε μετά την φιλοξενία των προσφύγων οι εγκαταστάσεις να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή.

agia egk3

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τόνισε η περιοχή έχει δείξει υποδειγματική συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και όπως είπε, λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής θέσης που βρίσκεται ο Νομός, απαιτείται καλύτερη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενημέρωση από το Υπουργείο.

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα είναι αρωγός σε ότι χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη διαβίωση για τους πρόσφυγες.

Οι υπουργοί αλλά και οι τοπικές αρχές ξεναγήθηκαν τους ανακαινισμένους χώρους, σε ορισμένους εκ των οποίων έχουν εγκατασταθεί οικογένειες και κυρίως παιδιά.

agia egk6

agia egk8

agia egk7

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ