Άφαντος ο ΕΟΔΥ στην Ήπειρο.. Λειψά στοιχεία, καμία ιχνηλάτηση, επικίνδυνοι χειρισμοί!

covid19

Όταν έκλεισε ο κύκλος της πανδημίας στην Παραμυθιά ολοκλήρωσε ουσιαστικά το έργο του ο μηχανισμός που είχε δημιουργηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και υπό την Πολιτική Προστασία είχε χειριστεί όλα τα ζητήματα που σχετιζόταν με τα κρούσματα από τις αρχές της άνοιξης.

Και κατά κοινή ομολογία ο μηχανισμός αυτός ήταν άκρως αποτελεσματικός στον χειρισμό των κρουσμάτων, στην ιχνηλάτηση και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Αποτέλεσμα ήταν η Ήπειρος να διατηρεί ακόμη και τώρα την προτελευταία θέση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας σε αριθμό κρουσμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν έντονες και ισχυρές πιέσεις από τον ΕΟΔΥ ώστε ο μηχανισμός αυτός να πάψει την λειτουργία του.

Όπως και συνέβη..

Έτσι ο έλεγχος και η απόλυτη ευθύνη πέρασαν στον ΕΟΔΥ.

Τα αποτελέσματα τα ζούμε τις μέρες αυτές. Και είναι χειρότερα απ’ αυτά που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Η προχειρότητα δε μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, αν κάτι δεν αλλάξει και μάλιστα άμεσα.

Η αρχή έγινε προ λίγων ημερών όταν, μετά από καιρό, ανακοινώθηκε ένα θετικό κρούσμα σε δημόσια υπηρεσία των Ιωαννίνων.

Χάρη στην Διεύθυνση της ίδιας της υπηρεσίας και στις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν. ΕΟΔΥ άφαντος…

Ακολουθεί η ανακοίνωση δύο άλλων κρουσμάτων στα Γιάννινα. Επικρατεί για ώρες αναστάτωση. Τα Νοσοκομεία δεν γνωρίζουν τίποτα, οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν έχουν ιδέα, ο ΕΟΔΥ ζητά αναμονή στο ακουστικό… Και στη συνέχεια μετά από πλήθος τηλεφωνημάτων έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη ότι πρόκειται για δύο νεαρά άτομα που βρέθηκαν θετικά σε άλλη περιοχή της χώρας αλλά έχουν δηλωμένο τόπο μόνιμης κατοικίας τα Γιάννινα!

Το Σάββατο γίνονται γνωστά, όχι από τον ΕΟΔΥ, τέσσερα θετικά κρούσματα στην Πρέβεζα! Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μάλιστα μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τη Μονάδα Λοιμωδών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τρία θετικά κρούσματα στην Πρέβεζα και δύο στα Γιάννινα.

Ξεκινά ο ίδιος κύκλος τηλεφωνημάτων…

Κανένα άλλο στοιχείο!

Μπορεί για κάποιος η ενημέρωση της κοινής γνώμης να θεωρείται πολυτέλεια. Όμως τα πιο ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα σχετίζονται με την ιχνηλάτηση και την επιτήρηση της καραντίνας όσων βρίσκονται θετικοί στον ιό!

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπήκοος Αλβανίας που βρέθηκε θετικός στην περιοχή της Πρέβεζας λίγες ώρες μετά έφυγε και βρίσκεται ήδη στην πατρίδα του. Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς κανένας να γνωρίζει ποια ήταν η διαδρομή του και ποιες επαφές είχε…

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ένα τουλάχιστον από τα δύο κρούσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ για τα Γιάννινα είναι μόνιμος κάτοικος στην περιοχή.

Κανένας δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν έγινε ιχνηλάτηση, αν τέθηκαν άλλοι σε καραντίνα, αν αυτή τηρείται και εν τέλει αν τηρείται και από τον ίδιο τον ασθενή.

Με τέτοιες τακτικές τα πράγματα μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγηθούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο μηχανισμός που αποτελεσματικά αντιμετώπισε την πανδημία τους πρώτους μήνες στην Ήπειρο θα πρέπει να επανέλθει άμεσα είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην Αθήνα. Από την στιγμή που ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος, δίνει λειψά στοιχεία που προκαλούν σύγχυση κι αναστάτωση και αδυνατεί να επιτηρήσει ακόμη και τα θετικά κρούσματα, δεν μπορεί η τύχη της Ηπείρου να αφήνεται στα χέρια του…

Όσοι θέλουν να διαφυλάξουν την περιοχή θα πρέπει να δράσουν άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ