Άφαντη η Ήπειρος από την Ευρωπαϊκή λίστα με τις «κοιλάδες καινοτομίας»

koilades kainotomias

Τα τελευταία χρόνια γίνεται διαρκής συζήτηση στην Ήπειρο για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την έλευση και την εγκατάσταση των πρώτων Γερμανικών εταιρειών τεχνολογίας.

Απόρροια των συζητήσεων και των προοπτικών που διαφαίνονταν ήταν η ιδέα του Πάρκου Υψηλής Έρευνας, που αλλιώς ξεκίνησε και σχεδόν πέντε χρόνια μετά έχει καταλήξει σε ναυάγιο.

Πριν από μερικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις 151 Περιφέρειες  από διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίες αποτελούν «κοιλάδες» καινοτομίας. Η επιλογή έγινε με βάση διάφορα κριτήρια και με στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας.

Η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στην λίστα αυτή.. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη αξία καθώς δεν περιορίζεται σε… λόγους γοήτρου αλλά μεταφράζεται σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις που ανακοίνωσε ήδη η Επιτροπή.

Από την Ελλάδα οι Περιφέρειες που έχουν επιλεγεί ως νησίδες καινοτομίας είναι οι όμορες της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας και ακόμη η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία.

Στις περιφέρειες που έχουν επιλεγεί η Κοινότητα θα διαθέσει 116 εκατομμύρια από το πρόγραμμα Horizon.

Οι περιφέρειες από την πλευρά τους θα ενισχύσουν τις πολιτικές για την καινοτομία εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ