Αδύνατη η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

PETRELAIO_THER1Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κλείνοντας οριστικά τη συζήτηση και για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

«Ο ΕΦΚ για το 2012 είναι μέσα στο στόχο. Συνολική υστέρηση εσόδων υπάρχει, αλλά είναι μέσα στα προϋπολογισμένα έσοδα. Δεν προτίθεμαι να κάνω κάτι με το πετρέλαιο, διότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες. Μακάρι να μπορούσαμε», εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FM, ενώ για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε πως παραμένει αναξιοποίητο, καθώς αρκετοί από τους δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Από την πλευρά τους ΠΟΠΕΚ και ΟΒΕ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης – τη μόνη ρεαλιστική λύση, όπως υποστηρίζουν, για τους καταναλωτές, τα δημόσια έσοδα και το περιβάλλον.

Όσο για το λαθρεμπόριο, σημειώνουν ότι αν είχαν εγκατασταθεί τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων, «το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί χωρίς εξαθλίωση της κοινωνίας».

Όσον αφορά, εξάλλου, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς όπως είπε, «έχουμε λιγότερα από 150 εκατομμύρια υστέρηση». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 31/12, διαμορφώθηκαν στα 1,052 δισ. ευρώ, έναντι 1,048 δισ. ευρώ το 2011.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ή την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας εκπνέει αύριο Τρίτη, 8 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ