Αδιέξοδο και διακοπή στη συνεδρίαση του Eurogroup

EUROGROYPΟλοκληρώθηκε πρόωρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, μολονότι οι αρχικές πληροφορίες σε Ελλάδα και Ευρώπη ήθελαν οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup να είναι ολονύχτιες.

Αιτία για την πρόωρη διακοπή της συνεδρίασης φέρεται να είναι η διαρροή του εγγράφου που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά και απορρίφθηκε.

Κλίμα αδιεξόδου φαίνεται πως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, με τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό, κρίσιμο Eurogroup να είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τις πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση, να μην φαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε προσωρινά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση είναι οριακή και οι δύο πλευρές εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις σημερινές συζητήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οδηγούμαστε σε «καταστροφή», αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, από την πλευρά της Ελλάδας το παρών στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αργά τη νύχτα.

Πηγές αναφέρουν, πάντως, πως ένα τείχος χωρίζει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών και μοναδική ελπίδα φαίνεται ότι είναι να συνεχιστούν και αύριο οι διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αργά τη νύχτα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προβάλλει ως βασικό ζήτημα την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μια θέση η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή από τις άλλες πλευρές. Επίσης, δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί για μία σειρά από ζητήματα, όπως για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ανθρωπιστικές δράσεις, ενώ κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή στις θέσεις και την ανταπόκριση στις λαϊκές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει ξανά σκλήρυνση της στάσης, με την επαναφορά της απαίτησης για υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση σημερινής αποτυχίας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αύριο, στο περιθώριο του Ecofin, που πραγματοποιείται επίσης στις Βρυξέλλες, αλλά και πως είναι πιθανόν να γίνει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις είναι ενδεχόμενο η πλευρά των δανειστών να προσπαθεί εσκεμμένα να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να δει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς ως προς το αμιγώς οικονομικό, αλλά και τραπεζικό πεδίο, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της κυβέρνησης.

Εάν μέχρι τότε η «γραμμή Τσίπρα» αντέξει, ίσως να επιζητηθεί από την πλευρά των εταίρων ένας συμβιβασμός, ειδάλλως θα εξαπολυθεί το τελευταίο κύμα πιέσεων για να αποδεχθεί η Αθήνα την πλήρη υποταγή στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει παράταση του μνημονίου η Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αποδοχής του αιτήματος, έως τις 28 του μήνα που λήγει η προηγούμενη παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ