Αδιαφορία ή αναποτελεσματικότητα; Μόλις δύο επενδυτικά σχέδια σε προκήρυξη της Περιφέρειας Ηπείρου!

Αδιαφορία, ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα ή όλα αυτά μαζί… Το σίγουρο είναι ότι κάτι συμβαίνει και θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους και όσους αγωνιούν για το χαμηλό βαρομετρικό που έχει καλύψει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ των άλλων βγάζει κατά καιρούς προκηρύξεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για διάφορους κλάδους και διάφορους τομείς. Μία από τις προκηρύξεις που έτρεξε πριν από έναν περίπου χρόνου αφορούσε στην «ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια».

Η συνολική επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη είχε εκτιμηθεί στα τρία εκατομμύρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, σε μία περίοδο μάλιστα όπου η επιχειρηματικότητα προσπαθεί να ανακάμψει και να βρει βηματισμό εξωστρέφειας.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούσαν σε αμοιβές υποστηρικτών υπηρεσιών και σε δαπάνες προβολής και δικτύωσης.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο μπορούσε να χρηματοδοτεί με 20 χιλιάδες κατώτατο έως 200 χιλιάδες το ανώτατο.

Όλα αυτά περίπου ένα χρόνο πριν…

Και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά!!!

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναρτά τον οριστικό πίνακα των ενταγμένων σχεδίων!

Είναι μόλις δύο, με συνολικό προϋπολογισμό 116.700 ευρώ!!!

Συμπέρασμα…

Έτρεξε ένα μέτρο που θα μπορούσε να ρίξει στην αγορά μέχρι και τρία εκατομμύρια ευρώ αλλά τελικά θα πέσουν περίπου εκατό χιλιάδες!

Αδιαφόρησαν οι επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την εξωστρέφεια, δεν επικοινωνήθηκε η δράση ώστε να υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση;

Ίσως αυτοί να είναι κάποιοι λόγοι..

Ο σημαντικότερος όμως, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, σχετίζεται με τις ίδιες τις προκηρύξεις.. Ένας λαβύρινθος γραφειοκρατίας, οδηγοί με κακές αντιγραφές από διάφορα υπουργεία, δικαιολογητικά που πολλές φορές δεν χρειάζονται και αδυναμία να απαντηθούν καίρια ερωτήματα όσων ενδιαφέρονται για υποβολή..

Όλα αυτά μαζί λοιπόν οδηγούν σε ένα θλιβερό αποτέλεσμα, σε μία περίοδο όπου τα κονδύλια του ΕΣΠΑ λιμνάζουν και η επιχειρηματικότητα αναζητά τρόπους ανάκαμψης..

Προφανώς κάτι πρέπει να αλλάξει.. Οφείλουν να το βρουν και να το κάνουν οι αρμόδιοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ