Μέσα στις επόμενες ημέρες, και το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.
Η νέα ρύθμιση, που προβλέπεται στον νόμο 5313/2026, αφορά αποκλειστικά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ένα νέο πλαίσιο οικονομικής επανένταξης για πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myAADE, στην επιλογή «Ρυθμίσεις οφειλών – Αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.5313/2026».
Ποιες οφειλές εντάσσονται στις 72 δόσεις
Η νέα ρύθμιση αφορά:
- ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ,
- οφειλές προς τα Τελωνεία,
- ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ,
με βασική προϋπόθεση να έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2023.
Αντίθετα, τα χρέη που δημιουργήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά εξακολουθούν να υπάγονται στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων.
Πώς θα λειτουργεί η νέα ρύθμιση
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα εμφανίζει αυτόματα το συνολικό ύψος της οφειλής και θα υπολογίζει τη μηνιαία δόση ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος.
Όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο χαμηλότερη θα είναι η μηνιαία καταβολή, όμως αυξάνεται το συνολικό κόστος των τόκων. Αντίθετα, η επιλογή μικρότερου αριθμού δόσεων οδηγεί σε μικρότερη συνολική επιβάρυνση.
Η πρώτη δόση για τις οφειλές προς την Εφορία θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης.
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στη νέα διαδικασία.
Η ρύθμιση δεν αντικαθιστά την πάγια των 24 δόσεων, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Έτσι, τα παλαιότερα χρέη μπορούν να εξοφληθούν σε έξι χρόνια, ενώ τα νεότερα παραμένουν στην πάγια ρύθμιση.
Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι
Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ωφελήσει κυρίως:
- φορολογούμενους με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές,
- μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους,
- επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης,
- μεγάλους οφειλέτες που επιδιώκουν να τακτοποιήσουν μέρος των χρεών τους και να αποφύγουν επιπλέον κυρώσεις.
Έως και 50% μικρότερη μηνιαία δόση
Το σημαντικότερο όφελος της νέας ρύθμισης είναι η αισθητή μείωση της μηνιαίας επιβάρυνσης.
Ανάλογα με τη σύνθεση των οφειλών, η συνολική δόση μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 30% έως 50%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών χρεών θα αποπληρώνεται σε 72 δόσεις αντί για 24.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με συνολικό χρέος 7.000 ευρώ, από τα οποία τα 5.000 ευρώ αφορούν οφειλές έως το τέλος του 2023, μπορεί να μειώσει τη μηνιαία καταβολή από περίπου 310 ευρώ σε περίπου 170 ευρώ, αξιοποιώντας συνδυαστικά τη νέα και την πάγια ρύθμιση.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι
Η νέα ρύθμιση θα παραμείνει διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Ωστόσο, πριν από την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν αν η μηνιαία δόση που θα επιλέξουν είναι πραγματικά βιώσιμη, καθώς η απώλεια της ρύθμισης μπορεί να επαναφέρει όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Η νέα παρέμβαση δίνει μια σημαντική δυνατότητα σε όσους επιδιώκουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να επανέλθουν σε φορολογική και ασφαλιστική κανονικότητα, χωρίς όμως να αποτελεί γενική λύση για όλες τις οφειλές.