Α. Μπαρτζώκας: Όσα λέγονται για τον καιρό το Πάσχα, βασίζονται στην… «μαντική»

aris pasxa

aris pasxa

«Το σούβλισμα του οβελία θα γίνει με βροχές και χιόνια». «Φέτος θα έχουμε το πιο ψυχρό Πάσχα όλων των εποχών». Αυτοί είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι από δημοσιεύματα που κάνουν τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου.. Δημοσιεύματα που συνοδεύονται από καμία τεκμηρίωση όμως τρομοκρατούν τους εκδρομείς αλλά και όσους ασχολούνται με τον τουρισμό.

Το βέβαιο είναι πως όσοι μιλούν για δραματική επιδείνωση του καιρού μάλλον το κάνουν για να κερδίσουν επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους, αλλά και για αυτοπροβολή.

Η επιστημονική μετεωρολογική κοινότητα τονίζει ότι ασφαλής πρόβλεψη είκοσι περίπου ημέρες πριν από το Πάσχα, δεν υπάρχει.

Όσα λέγονται για τον καιρό, το Πάσχα, βασίζονται στην τέχνη της.. μαντικής, λέει χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του στο Epiruspost, ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας.

«Καμία πρόγνωση δεν είναι δυνατόν να γίνει από τώρα για το Πάσχα, δηλαδή για μετά από 20 ημέρες. Η μέθοδος ensemble, με την οποία μπορούμε να συγκρίνουμε μεσοπρόθεσμες προγνώσεις με λίγο διαφορετικές αρχικές συνθήκες αλλά και προγνώσεις διαφορετικών μοντέλων καιρού, δίνει αποτελέσματα τα οποία αποκλίνουν μεταξύ τους κατά περισσότερους από 10 βαθμούς, δηλαδή μη αξιόπιστη πρόγνωση. Άρα όλα όσα λέγονται για τον καιρό του Πάσχα βασίζονται στην τέχνη της “μαντικής”», εξηγεί ο κ. Μπαρτζώκας!

Ως εκ τούτου λοιπόν ας μην βιαζόμαστε και ας μην πέφτουμε θύματα σε κάθε επιτήδειο..
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ