Η έλλειψη χώρων στα νεκροταφεία δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη των Ιωαννίνων.
Μόλις πριν λίγες ημέρες υπήρξε ανακοίνωση- προειδοποίηση του Δήμου για υποχρεωτικές εκταφές στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων καθώς δεν υπάρχει χώρος για νέες ταφές.
Ανάλογη είναι η κατάσταση που δημιουργείται και σε αρκετά χωριά.
Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Καστρίτσα. Το νεκροταφείο έχει γεμίσει και παρά τις εκκλήσεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για εκταφές η ανταπόκριση είναι μικρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες δεν κατέστη εφικτή η εξεύρεση χώρου για την τέλεση κηδείας, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Η εκταφή, σημειώνουν πολλοί, δεν αποτελεί λύση. Κάποια χωριά μεγάλωσαν τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με άλλα που ερημώνουν. Η επέκταση των νεκροταφείων ή η εξεύρεση νέων χώρων είναι επιβεβλημένη.
Με την διαφορά ότι πρόκειται για μία διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα για την οποία κανένας δεν παίρνει την ανάλογη πρωτοβουλία.