Την άμεση απομάκρυνση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τον αστικό ιστό της Πεδινής και τη μετεγκατάστασή τους σε οριοθετημένη ζώνη μακριά από κατοικίες απαιτεί με σκληρή ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου.
Παράλληλα, στρέφει τα «πυρά» της διαχρονικά εναντίον όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και των τοπικών παρατάξεών τους, κατηγορώντας τους ότι με μια σειρά νόμων και αποφάσεων «τσιμέντωσαν» την παραμονή των εργοστασίων δίπλα σε σπίτια, σχολεία, το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο.
«Από το 2009 υπήρχε προθεσμία απομάκρυνσης»
Όπως τονίζει η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ, οι βιομηχανίες εγκαταστάθηκαν στην Πεδινή όταν η περιοχή είχε εντελώς διαφορετική εικόνα. Ωστόσο, η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη δημιούργησε νέα δεδομένα, τα οποία αποτυπώθηκαν ήδη από το 2009 στο ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Μπιζανίου, το οποίο έθετε ως προθεσμία μετεγκατάστασης το έτος 2019.
«Παρά τη ρητή αυτή υποχρέωση, μια σειρά νόμων από το 2000 (ΠΑΣΟΚ/Λαλιώτης), το 2014 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και το 2018 (ΣΥΡΙΖΑ) επέτρεψαν όχι μόνο την παραμονή των βιομηχανιών για επιπλέον δεκαετίες, αλλά και τον εκσυγχρονισμό ή την επέκτασή τους με κρατικές επιχορηγήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, στηλιτεύοντας μάλιστα την στάση της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών» και του επικεφαλής της Γιάννη Στέφου, ο οποίος ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπερψηφίσει τον σχετικό νόμο το 2018.
«Έκλεισαν τα μάτια στο Περιφερειακό Συμβούλιο»
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι η παραμονή των μονάδων στην Πεδινή «κλείδωσε» ουσιαστικά τον Αύγουστο του 2026 με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το βιομηχανικό χωροταξικό.
Όπως υποστηρίζει, στη δια περιφοράς συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Περιφερειακής Αρχής της ΝΔ, χωρίς να προβάλουν καμία αντίδραση για το πάρκο «Βιομηχανικής Εξυγίανσης» στην Πεδινή.
Ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος και τα αιτήματα
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης και του θορύβου δεν εξαλείφουν τον υπαρκτό κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Κλίμακας, καθιστώντας την απομάκρυνσή τους επιβεβλημένη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί:
- Άμεση απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μακριά από κατοικημένες περιοχές.
- Εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για βιομηχανικό ατύχημα, με ενημέρωση του πληθυσμού.
- Πραγματοποίηση εντατικών κρατικών ελέγχων για τη ρύπανση, την υγεία, την ασφάλεια και την πυρασφάλεια.
- Πλήρη στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.