Σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση του ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα καταγράφονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά της 6ης Νοεμβρίου 2024, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στον γυναικωνίτη.
Τις μέρες αυτές ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των τοιχογραφιών και των αγιογραφιών. Οι συντηρητές απομάκρυναν την αιθάλη και τα κατάλοιπα του καπνού που είχαν καλύψει τον εσωτερικό διάκοσμο, αποκαθιστώντας την εικόνα και αναδεικνύοντας τα χρώματα.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αποκατάστασης του διατηρητέου μνημείου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καπνός είχαν επιβαρύνει σημαντικά το εσωτερικό του ναού.

Την ίδια ώρα, προχωρά ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση της στέγης, με χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ποσό που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο προορίζεται για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές και να προστατευτεί αποτελεσματικά το κτίριο.
Η ολοκλήρωση των εργασιών στις αγιογραφίες και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη στέγη αποτελούν δύο κρίσιμα βήματα στην προσπάθεια επαναφοράς του ναού στην προ της πυρκαγιάς κατάσταση.