Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο στα Ιωάννινα: Η βυζαντινή παράδοση στη γραμματεία

soufari gak

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Η βυζαντινή παράδοση στη γραμματεία του οθωμανοκρατούμενου και λατινοκρατούμενου ελληνισμού (1453-1800)» διοργανώνουν στα Ιωάννινα το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 στο Συνεδριακό Κέντρο «Παναγιώτης Ν. Σουκάκος» (ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου).

Πλούσιες θεματικές και διακεκριμένοι επιστήμονες

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναπτύξουν εισηγήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών εντοτήτων:

  • Εισαγωγικές εισηγήσεις: Προβληματική του όρου «μεταβυζαντινός», φιλοσοφία, χαρτογραφία και εκδόσεις.
  • Υμνογραφία & Ποίηση: Συνέχεια και ανανέωση στην εποχή της τυπογραφίας, ανέκδοτα ποιήματα.
  • Θεολογική Γραμματεία & Λόγιοι Ιερωμένοι: Πρόσληψη πατερικής γραμματείας, χειρόγραφα και εκκλησιαστικές έννοιες.
  • Δίκαιο: Η βυζαντινή νομική παράδοση μετά την Άλωση και τα νοταριακά πρότυπα.
  • Γραμματεία Αγίου Όρους & Δημώδης Γραμματεία: Μεταφραστική κίνηση στις σκήτες, εκδοτικές τύχες χρονογράφων.
  • Παραδουνάβιες Ηγεμονίες: Το αποτύπωμα της βυζαντινής παράδοσης στα έργα των λόγιων της διασποράς.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 17:30, ενώ ο απολογισμός του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google