Εικόνες εγκατάλειψης που εκθέτουν την πόλη καταγράφονται στον χώρο του παλιού υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, στη συμβολή των οδών Ζωσιμάδων και Σίνα. Το εγκαταλελειμμένο ακίνητο εξελίσσεται σε μια ανοιχτή πληγή για την περιοχή, με σκουπίδια, έντονη δυσοσμία και σοβαρά ερωτήματα για την υγειονομική κατάσταση του χώρου.
Μετά την ανάδειξη του θέματος τις προηγούμενες ημέρες και την επώνυμη καταγγελία πολίτη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, απομακρύνθηκε η βλάστηση από τον χώρο.


Πέρα από αυτή την παρέμβαση, ωστόσο, η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική. Τα απορρίμματα εξακολουθούν να συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης, ενώ η δυσοσμία επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή.
Η καταγγελία φαίνεται πως άρχισε να κινητοποιεί υπηρεσίες, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο την κατάσταση του κτιρίου, αλλά και τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και τη διαχείριση του ακινήτου.
Η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποίησε αυτοψία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν διαπιστώθηκαν μακροσκοπικά σαφείς ενδείξεις κινδύνου, όπως ρωγμές, αποκλίσεις ή επικίνδυνες κακοτεχνίες, που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως επικίνδυνου ή κατεδαφιστέου.
Καταγράφηκαν, ωστόσο, φθορές στα εξωτερικά επιχρίσματα και σε στοιχεία εμφανούς σκυροδέματος, οι οποίες, σύμφωνα με την Πολεοδομία, εμπίπτουν στην υποχρέωση τακτικής συντήρησης από τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου, που αναφέρεται ως «Κοινωνία Πολιτών».
Η υπηρεσία διευκρινίζει παράλληλα ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διενεργήσει έλεγχο συνολικής στατικής επάρκειας του κτιρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα του αμιάντου στο στέγαστρο, για τον οποίο είχαν εκφραστεί ανησυχίες και στο παρελθόν από τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Γυμνασίου, που βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο.
Η Πολεοδομία αναφέρει ότι έχει διαβιβάσει τον φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ως αρμόδια αρχή για τη διαχείριση και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου.

Από τον έλεγχο των αρχείων προέκυψε ότι το κτίριο ανεγέρθηκε με οικοδομική άδεια του 1965 για «σταθμό αυτοκινήτων», ενώ το 1995 εκδόθηκε άδεια επισκευής ισογείου καταστήματος.
Το βασικό ερώτημα, πάντως, παραμένει. Πέρα από τις αυτοψίες, τις διαβιβάσεις εγγράφων και την απομάκρυνση της βλάστησης, ποια ουσιαστική παρέμβαση θα γίνει ώστε ο χώρος του παλιού ΚΤΕΛ να πάψει να αποτελεί εστία ρύπανσης και εγκατάλειψης σε ένα κεντρικό σημείο των Ιωαννίνων;