Άρτα: Χάθηκαν χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα – Νέα ερώτηση στη Βουλή

olga gerovasili

Σφοδρή πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στην Άρτα εξαπολύει η ανεξάρτητη βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, επαναφέροντας στη Βουλή το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που, όπως υποστηρίζει, χάθηκαν ή παραμένουν χωρίς εξασφαλισμένη συνέχεια.

Με ερώτηση που κατέθεσε στις 7 Οκτωβρίου προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η κ. Γεροβασίλη κάνει λόγο για «μαζική απένταξη» αντιπλημμυρικών έργων στην Άρτα και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για το πού βρίσκεται σήμερα η χρηματοδότηση και πώς θα καλυφθεί ο χρόνος που έχει χαθεί.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η μεγάλη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής κατά μήκος του Αράχθου μέχρι τον Αμβρακικό.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, από το 2015 είχαν εξασφαλιστεί 4 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο».

Παράλληλα, είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου ευρώ για το έργο «Εγκιβωτισμός ρέματος Κατσαρέλου» στον Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Η κ. Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι έχει επαναφέρει το θέμα στη Βουλή από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει απάντηση για την πορεία της χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην πίστωση των 664.719,65 ευρώ, η οποία απαιτείται για το δεύτερο και τρίτο στάδιο των μελετών.

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη πίστωση δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου 2026 για την ένταξη έργων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2026.

Το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς, όπως επισημαίνει, χωρίς την ολοκλήρωση της μελέτης δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Η βουλευτής επαναφέρει επίσης την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών τον Δεκέμβριο του 2025, σύμφωνα με την οποία εξεταζόταν η συμβατότητα της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ με τις προμελέτες.

Παράλληλα, θέτει ερωτήματα για τις καθυστερήσεις στην έγκριση και αποπληρωμή των μελετών του πρώτου σταδίου και ζητά να αποσαφηνιστεί ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα που είχε ανακύψει.

Στο δεύτερο μεγάλο σκέλος της ερώτησης βρίσκεται το έργο των «Συμπληρωματικών Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας και περιοχής Πέτα-Κομπότι Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κ. Γεροβασίλη επικαλείται απάντηση του Υπουργείου τον Ιούνιο του 2026, σύμφωνα με την οποία το έργο, που είχε αρχικά ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν μεταφέρθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, η χρηματοδότησή του χάθηκε.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονταν δύο σημαντικές μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίου ευρώ. Η πρώτη αφορούσε την πεδιάδα της Άρτας, στις Ζώνες 1, 4 και 5, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη την περιοχή Πέτα – Κομπότι, στις Ζώνες 1, 2 και 3, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου που επικαλείται η βουλευτής, οι δύο μελέτες έχουν ενοποιηθεί σε μία. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να διευκρινιστεί εάν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της, το Υπουργείο απάντησε ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών είχε υποβάλει στις 4 Ιουνίου 2026 αίτημα ένταξης στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών για την περίοδο 2026-2030.

Για την κ. Γεροβασίλη, η εικόνα αυτή δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα, αλλά επιβεβαιώνει, όπως υποστηρίζει, την απώλεια χρόνου και χρηματοδοτήσεων για κρίσιμες υποδομές προστασίας της Άρτας.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο βάρος για μια περιοχή που έχει επανειλημμένα βρεθεί αντιμέτωπη με πλημμυρικά φαινόμενα και όπου η ολοκλήρωση των μελετών αποτελεί προϋπόθεση για να περάσει ο σχεδιασμός στην κατασκευή έργων.

Η ανεξάρτητη βουλευτής ζητά πλέον από τον υπουργό Υποδομών να απαντήσει σε δύο βασικά ζητήματα: ποιες ενέργειες θα γίνουν για να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις που χάθηκαν και με ποιον τρόπο θα αναπληρωθεί ο χρόνος που έχει ήδη χαθεί.

Η νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάδειξη από το Epiruspost της εκκρεμότητας με τη μελέτη οριοθέτησης του Αράχθου και την ανάγκη εξεύρεσης περίπου 665 χιλιάδων ευρώ για την ολοκλήρωσή της. Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα υπάρξει συγκεκριμένη κυβερνητική απάντηση και κυρίως αν θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις ώστε οι μελέτες να μην μείνουν για ακόμη μία φορά στα χαρτιά.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google