Νέοι κανόνες για το μέλι: Η γύρη γίνεται «αποτύπωμα» αυθεντικότητας

meli

Νέες απαιτήσεις για την επεξεργασία και τα φυσικά χαρακτηριστικά του μελιού έρχονται στο ελληνικό πλαίσιο, με στόχο την ευθυγράμμισή του με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την ενίσχυση των ελέγχων για την αυθεντικότητα του προϊόντος.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η γύρη, η οποία αποτελεί φυσικό συστατικό του μελιού και μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες τόσο για τη φυτική όσο και για τη γεωγραφική προέλευσή του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος φυσικού «αποτυπώματος», βοηθώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα του προϊόντος.

Το νέο πλαίσιο βάζει όρια στις πρακτικές επεξεργασίας που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απομάκρυνση της γύρης. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η αφαίρεση ξένων οργανικών ή ανόργανων ουσιών δεν θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού μέρους της γύρης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η θέρμανση του μελιού. Η βασική αρχή είναι ότι το προϊόν δεν πρέπει να υφίσταται επεξεργασία σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλλοιώνονται ουσιωδώς τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επισημάνει ότι η υπερβολική θέρμανση επηρεάζει τη φυσικότητα του μελιού και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία.

Σημαντικό είναι ότι οι νέες προβλέψεις δεν αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής αγοράζει ή χρησιμοποιεί το μέλι. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια νέα διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης στο σούπερ μάρκετ ή στην αγορά.

Οι υποχρεώσεις αφορούν κυρίως τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, τους συσκευαστές και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν το προϊόν στην αγορά, ώστε το μέλι που φτάνει στο ράφι να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Η προστασία της γύρης έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον έλεγχο της προέλευσης, καθώς τα χαρακτηριστικά της μπορούν να συνδεθούν με τα φυτά από τα οποία συλλέγουν νέκταρ οι μέλισσες. Έτσι, πέρα από τα χαρακτηριστικά που βλέπει ο καταναλωτής στην ετικέτα, η σύσταση του προϊόντος μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο για τους ελέγχους.

Το ΥΠΑΑΤ διατηρεί ήδη ειδικό πλαίσιο για το μέλι και τη μελισσοκομία, ενώ στην επίσημη ενημέρωσή του περιλαμβάνονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και οι κανόνες για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγούς.

Με απλά λόγια, ο στόχος των νέων κανόνων δεν είναι να αλλάξει το μέλι που αγοράζει ο καταναλωτής, αλλά να περιοριστούν οι πρακτικές που μπορούν να αλλοιώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του και να ενισχυθούν τα εργαλεία για τον έλεγχο της γνησιότητας και της προέλευσής του.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google