Σούπερ μάρκετ: Οι «μειώσεις» που έγιναν αυξήσεις – Τα προϊόντα που ακρίβυναν πριν την έκπτωση

market

Περιορισμένο φαίνεται να είναι στην πράξη το οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά από τη συμφωνία για τις μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές ή ακόμη και αυξήθηκαν πριν από την ένταξη των προϊόντων στις σχετικές λίστες.

Οι προηγούμενες ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές, περιορίζουν το όφελος από τις προσφορές και τις «μειώσεις», την ώρα που το κόστος του καθημερινού καλαθιού συνεχίζει να πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το MEGA, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που αυξήθηκαν λίγο πριν ενταχθούν στη λίστα της πρωτοβουλίας, κατά το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.

Έτσι, η τιμή που τελικά εμφανίζεται ως μειωμένη μπορεί να είναι υψηλότερη από την τιμή που είχε το ίδιο προϊόν πριν από μερικές εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που καταγράφονται στην πλατφόρμα «PosoKanei»:

  • Φυσικός χυμός 4×330 ml: Από 3,68 ευρώ στις 10 Ιουλίου αυξήθηκε στα 4,68 ευρώ στις 21 Αυγούστου και στη συνέχεια διαμορφώθηκε στα 4,35 ευρώ με τη «μείωση».
  • Καφές φίλτρου 250 γρ.: Από 7,35 ευρώ στις 22 Ιουλίου αυξήθηκε στα 8,65 ευρώ στις 23 Ιουλίου και η νέα μειωμένη τιμή διαμορφώθηκε στα 8,22 ευρώ.
  • Ρύζι 500 γρ.: Από 2,66 ευρώ στις 5 Αυγούστου ανέβηκε στα 3,32 ευρώ στις 6 Αυγούστου, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια στα 2,99 ευρώ.
  • Βρεφικές πάνες 38 τεμαχίων: Από 8,84 ευρώ στις 12 Αυγούστου αυξήθηκαν στα 10,08 ευρώ στις 16 Αυγούστου και τελικά διαμορφώθηκαν στα 8,40 ευρώ.

Τα παραδείγματα δείχνουν ότι η τελική τιμή που παρουσιάζεται ως μειωμένη δεν είναι απαραίτητα χαμηλότερη από την τιμή που ίσχυε πριν από την προηγούμενη ανατίμηση.

Παράλληλα, στελέχη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών έχουν καταγράψει περιπτώσεις προϊόντων στα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, η τελική τιμή μετά την ένταξη στην πρωτοβουλία ήταν ακόμη και υψηλότερη.

Ενδεικτικά:

  • Πένες ριγκατέ 500 γρ.: Από 0,95 ευρώ στις 10 Ιουλίου στα 0,99 ευρώ.
  • Τριβελάκι: Από 0,95 ευρώ στα 0,99 ευρώ.
  • Υγρό πιάτων: Από 3,89 ευρώ στα 4,05 ευρώ.
  • Μαλακτικό ρούχων 82 πλύσεων: Από 4,70 ευρώ στα 4,85 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έχουν προκαλέσει συζήτηση για το κατά πόσο οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν εύκολα το πραγματικό όφελος μιας «μειωμένης» τιμής.

Ένα ακόμη ζήτημα που επισημαίνεται αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών στα σημεία πώλησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις σχετικές καταγραφές, δεν αναγράφεται με σαφήνεια ούτε η ημερομηνία ένταξης ενός προϊόντος στην εκπτωτική λίστα ούτε η αρχική τιμή αναφοράς.

Αυτό δυσκολεύει τον καταναλωτή να συγκρίνει την τρέχουσα τιμή με εκείνη που ίσχυε πριν από την ένταξη του προϊόντος στην πρωτοβουλία και να υπολογίσει το πραγματικό ποσοστό της έκπτωσης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google