Την πορεία των μεγάλων οδικών έργων που συνδέουν την Ηγουμενίτσα με την Πρέβεζα και την Πρέβεζα με την Ιόνια Οδό θέτει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», επισημαίνοντας ότι τρία και πλέον χρόνια μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, οι καθυστερήσεις παραμένουν σημαντικές.
Η παράταξη, με επικεφαλής τον Ιωάννη Στέφο, επαναφέρει το ζήτημα μετά την ενημέρωση που είχε γίνει από τον Περιφερειάρχη στην Περιφερειακή Επιτροπή στις 31 Ιουλίου, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Υποδομών.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, για το παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσα–Πρέβεζα το Υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει τις μελέτες από την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου έως τον κόμβο της Πάργας. Η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει ήδη προμελέτες για το συγκεκριμένο τμήμα, τις οποίες πρόκειται να παραδώσει στο Υπουργείο.
Για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, η μελέτη για την παράκαμψη της Φιλιππιάδας έως τη Στεφάνη, σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφερειακής Αρχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2026. Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να αναληφθεί από την Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027».
Ωστόσο, σύμφωνα με το «Κοινό των Ηπειρωτών», παραμένει χωρίς σαφή εικόνα το επόμενο τμήμα, από τη Στεφάνη έως τον κόμβο Φράξυλα. Η παράταξη ζητά συγκεκριμένη ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές μελέτες, αλλά και για το αν υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης της κατασκευής.
Νέα καθυστέρηση για το Καρτέρι
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο πολυαναμενόμενος κόμβος στο Καρτέρι, για τον οποίο η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή.
Όπως έγινε γνωστό, η υφιστάμενη μελέτη αναμορφώνεται, καθώς η εφαρμογή της θα οδηγούσε, σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη, σε κόστος περίπου 7 εκατ. ευρώ. Η νέα εκτίμηση είναι ότι η κατασκευή των κόμβων Καρτερίου και Πέρδικας θα μπορούσε να περιοριστεί συνολικά περίπου στα 2 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, σημαίνει νέα καθυστέρηση για ένα έργο που θεωρείται κρίσιμο για την οδική ασφάλεια της περιοχής. Το «Κοινό των Ηπειρωτών» χαρακτηρίζει το σημείο ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς δέχεται μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας προς τα παράλια της Θεσπρωτίας και, λόγω της μη ολοκλήρωσης των βασικών οδικών αξόνων, δεν υπάρχει σήμερα ασφαλής και αξιόπιστη εναλλακτική διαδρομή.
Η παράταξη ζητά να γίνει γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της μελέτης και πότε προβλέπεται να παραδοθεί ο κόμβος στην κυκλοφορία, αλλά και αν η νέα μελέτη θα διατηρεί τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με την αρχική.
«Οι ρυθμοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες»
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» εκτιμά ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις ανάγκες της Ηπείρου.
Η παράταξη επισημαίνει ότι από την παρουσίαση, τον Ιούλιο του 2023 στην Πρέβεζα, του Στρατηγικού Σχεδίου και των Μελετών της Περιφέρειας για τους δύο άξονες έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό έχουν προχωρήσει κυρίως επιμέρους κόμβοι και όχι οι ίδιοι οι βασικοί οδικοί άξονες.
Παράλληλα, θέτει και ζήτημα κόστους, ζητώντας να γίνει γνωστό πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί την τελευταία πενταετία για μελέτες των δύο οδικών αξόνων οι οποίες τελικά δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν. Όπως υποστηρίζει, η αλλαγή σχεδιασμού μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κόστος και νέες καθυστερήσεις.
Με τις ερωτήσεις που καταθέτει, η περιφερειακή παράταξη ζητά ουσιαστικά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τα έργα, αλλά και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα περάσουν από το επίπεδο των μελετών στην κατασκευή.
Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον τέσσερα ζητήματα: η πορεία των μελετών στο παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσα–Πρέβεζα, η χρηματοδότηση της παράκαμψης Φιλιππιάδας–Στεφάνης, το άγνωστο ακόμη τοπίο για το τμήμα Στεφάνη–Φράξυλα και η νέα μελέτη για τον κόμβο Καρτερίου.