Σε επείγουσα κινητοποίηση των εθελοντών αιμοδοτών προχωρά η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς τα αποθέματα αίματος της ομάδας Ο αρνητικό (Ο-) βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Αιμοδοσία του ΠΓΝΙ απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα αίματος να προσέλθουν άμεσα για αιμοδοσία, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου.
Η ομάδα Ο αρνητικό θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επείγοντα περιστατικά όταν δεν υπάρχει χρόνος για τον καθορισμό της ομάδας αίματος του ασθενούς.
Για τον λόγο αυτό, η επάρκεια των αποθεμάτων της είναι κρίσιμη για τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των χειρουργείων και των μονάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά.
Οι πολίτες που μπορούν να προσφέρουν αίμα καλούνται να απευθυνθούν το συντομότερο δυνατό στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ή να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία για τον προγραμματισμό της αιμοδοσίας τους.
Η συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών είναι καθοριστική, καθώς μία μόνο μονάδα αίματος μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία περισσότερων από ενός ασθενών και να αποδειχθεί σωτήρια σε κρίσιμες στιγμές.