Ραντεβού Θεοδωρικάκου με την αγορά για μειώσεις από Σεπτέμβριο

market

Μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα από τις αρχές Σεπτεμβρίου επιδιώκει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο να συγκαλεί σύσκεψη με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, μέσα από συνεργασία με τη βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ και τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων, ενώ θα συμμετάσχει και η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς.

Περίπου 40 κατηγορίες προϊόντων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς έχει καταρτίσει, σε συνεργασία με εταιρεία ερευνών της αγοράς, λίστα με περίπου 40 κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Με βάση αυτή τη λίστα, οι βιομηχανίες αναμένεται να εξετάσουν μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο, με στόχο να περιοριστεί το κόστος για τα νοικοκυριά.

Τι είπε ο Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον Real FM, ανέφερε ότι πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να εντοπιστούν οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μετά τη λήξη του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου υπάρχει συνεννόηση με την αγορά ώστε να μην υπάρξουν ανατιμήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, περίοδο κατά την οποία η αυξημένη τουριστική κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Επικαλούμενος στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς, σημείωσε ότι σε 1.898 κωδικούς προϊόντων καταγράφηκε μέση μείωση τιμών της τάξης του 6%.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε, πάντως, ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διοικητικές παρεμβάσεις στις τιμές, αλλά απαιτεί συνολικά μια πιο παραγωγική οικονομία, με υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη για τους πολίτες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google