Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στα πρόθυρα επιχειρησιακής κατάρρευσης βρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας, με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού να εξαπολύει μια πρωτοφανή σε ένταση επίθεση προς την Πολιτεία και τη Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Με μια ανακοίνωση-καταπέλτη, οι αστυνομικοί της Θεσπρωτίας ξεκαθαρίζουν ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους: «Η Θεσπρωτία δεν είναι αποθήκη προσωπικού και οι ένστολοι δεν είναι απλοί αριθμοί σε πίνακες αποσπάσεων».
Παραμεθόριος με «διεθνή πύλη», αλλά χωρίς αστυνομικούς
Η Ένωση αναδεικνύει το εξωφρενικό παράδοξο που συμβαίνει στην περιοχή. Η Θεσπρωτία αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως μια «ανεξάντλητη δεξαμενή», από την οποία το Αρχηγείο αποσπά διαρκώς προσωπικό για να καλύψει τρύπες σε άλλες περιοχές της χώρας. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που οι τοπικές υπηρεσίες είναι ήδη δραματικά υποστελεχωμένες.
Οι συνδικαλιστές υπενθυμίζουν στους αρμοδίους των Αθηνών ότι η Θεσπρωτία δεν είναι ένας «οποιοσδήποτε νομός», αλλά μια κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή που διαχειρίζεται:
- Χερσαία ελληνοαλβανικά σύνορα με αυξημένες διασυνοριακές ροές.
- Μια διεθνή πύλη εισόδου, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τεράστιο όγκο μεταναστευτικών πιέσεων.
- Κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης και αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις 365 ημέρες τον χρόνο.
«Κάθε αστυνομικός που αποσπάται σημαίνει μία λιγότερη περιπολία, λιγότερη παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, μεγαλύτερους χρόνους ανταπόκρισης στα περιστατικά και ανασφάλεια για τους πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Εργασία πέρα από τα ανθρώπινα όρια
Η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» για τους αστυνομικούς που παραμένουν στο νομό, καθώς καλούνται να καλύψουν τεράστιες γεωγραφικές αποστάσεις, εκτελώντας αλλεπάλληλες υπηρεσίες και δουλεύοντας πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Η Ένωση ξεκαθαρίζει πως η ασφάλεια των πολιτών της Θεσπρωτίας δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο… φιλότιμο των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί της Θεσπρωτίας ζητούν το αυτονόητο: να σταματήσουν αμέσως οι αποσπάσεις, να ενισχυθεί ο νομός με μόνιμο προσωπικό και να υπάρξει σοβαρός επιχειρησιακός σχεδιασμός.