Αντιμέτωπη με νέα εμπόδια είναι η υλοποίηση της κύριας διαδρομής του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή), τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τμήμα που διασχίζει τον Δήμο Πάργας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του εξέφρασε την ομόφωνη διαφωνία του με τις παρεμβάσεις της τροποποιημένης μελέτης που κατέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Αντιδράσεις από τις Τοπικές Κοινότητες
Οι κοινότητες Λούτσας, Βαλανιδορράχης και Αμμουδιάς κατέθεσαν συγκεκριμένες ενστάσεις και εναλλακτικές προτάσεις, ζητώντας η χάραξη να μην περιοριστεί στα όρια της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, αλλά να ακολουθήσει διαδρομές με τουριστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον:
- Δ.Κ. Λούτσας: Προτείνει τη διέλευση από τις θέσεις «Κεχρειές», «Μπαούκι» και «Γκουραμιά», καταλήγοντας στην παραλιακή οδό στο ύψος του ρέματος «Οξυδάς».
- Δ.Κ. Βαλανιδορράχης: Ζητά ο ποδηλατόδρομος να περνά από την παραλία Κερέντζας και τον υδροβιότοπο, ώστε να ενωθεί με τη νέα ποδηλατογέφυρα της Αμμουδιάς.
- Δ.Κ. Αμμουδιάς: Επιθυμεί χάραξη παράλληλη στην κοίτη του ποταμού Αχέροντα και κάθετη κατεύθυνση προς την παραλία.
Διεκδίκηση επέκτασης προς τις Πηγές Αχέροντα
Πέρα από τις διαφωνίες για τη χάραξη, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για κατασκευή διαδρομής που θα συνδέει τον Μεσοπόταμο με τις Πηγές του Αχέροντα (Βουβοπόταμο), ένα αίτημα που εκκρεμεί από το 2022.
Η στάση του Δήμου Πάργας είναι σαφής: Συμφωνεί με το έργο, αλλά με όρους που εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία και αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον.
Πλέον, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Περιφέρειας, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις ή αν θα επιμείνει στο δικό της σχέδιο καθώς και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.