Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Ιωαννίνων βρίσκεται η εκτέλεση του έργου «Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας», μετά από καταγγελίες που συνοδεύονται από «καυτό» οπτικοακουστικό υλικό.
Τις τελευταίες ώρες η υπόθεση παίρνει νέα τροπή καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Epiruspost ζητήθηκε η διενέργεια αυτοψίας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και άλλες υπηρεσίες που έχουν σχετική αρμοδιότητα με το περιβάλλον.
Αφορμή για την εξέλιξη αποτέλεσε αναφορά που έγινε για πτώση υλικών στον Άραχθο αλλά και για φορτηγά που εναποθέτουν αδρανή υλικά στην κοίτη του ποταμού και πολύ κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Η Εισαγγελία ζήτησε τη διενέργεια περιβαλλοντικής αυτοψίας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων συγκέντρωση όλου του προανακριτικού υλικού.
Μέχρι στιγμής είναι αν υπάρχει άδεια για την απόληψη υλικών από το ποτάμι στο πλαίσιο κάποιου άλλου έργου ή αν πρόκειται για αυθαίρετες ενέργειες.
Την ίδια ώρα, η κοινωνική ηρεμία στην περιοχή δοκιμάζεται. Οι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων ζητούν την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των χωριών.
Ωστόσο, η στάση της Περιφέρειας Ηπείρου —που είναι ο φορέας υλοποίησης— δοκιμάζει την ηρεμία της τοπικής κοινωνίας.
Η τακτική της φαίνεται πως έχει καταφέρει να στρέψει κατοίκους εναντίον κατοίκων, δημιουργώντας ένα τοξικό κλίμα που δεν βοηθά ούτε την πρόοδο του έργου ούτε την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου του Αράχθου.
Το έργο μπορεί να θεωρείται απαραίτητο, αλλά η «ασυλία» στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και ο κοινωνικός διχασμός δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της εργολαβίας.