«Φουσκώνουν» ξανά τα χρέη του Δημοσίου – Πάνω από 3 δισ. οι οφειλές

xrimta computeraki eisfores xrei foroi 1

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η συγκράτηση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς τον περασμένο Μάρτιο ξεπέρασαν εκ νέου τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, διαμορφούμενες στα 3,103 δισ., από 2,577 δισ. που ήταν στο τέλος του 2025.

Η αύξηση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ρευστότητας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Δημόσιο, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα χρόνιο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, με χρέη που ανέρχονται σε 1,590 δισ. ευρώ. Αν και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφεται μείωση, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2025 τα χρέη εμφανίζονται αυξημένα, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα παραμένει δομικό. Η περιορισμένη αποκλιμάκωση αποδίδεται κυρίως σε συμψηφισμούς, χωρίς ουσιαστική βελτίωση της εικόνας.

Αύξηση καταγράφεται και στις οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες τον Μάρτιο ανήλθαν σε 668 εκατομμύρια ευρώ, από 606 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ, που φτάνουν τα 199 εκατομμύρια ευρώ.

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα χρέη διαμορφώθηκαν σε 412 εκατομμύρια ευρώ, εμφανίζοντας μικρή μείωση σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2025, όταν είχαν περιοριστεί στα 180 εκατομμύρια, η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τα λοιπά νομικά πρόσωπα του Δημοσίου περιόρισαν τις οφειλές τους στα 165 εκατομμύρια ευρώ, από 200 εκατομμύρια που ήταν έναν μήνα νωρίτερα.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρων, η εικόνα παραμένει στάσιμη. Οι εκκρεμείς επιστροφές διαμορφώθηκαν στα 750 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας οριακή μόνο μείωση. Από το σύνολο αυτό, τα 329 εκατομμύρια αφορούν καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών, ενώ σημαντικό μέρος παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω ελλείψεων σε δικαιολογητικά ή αδυναμίας επικοινωνίας με τους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται επιστροφές από τα Τελωνεία, γεγονός που σημαίνει ότι το πραγματικό ύψος των εκκρεμοτήτων ενδέχεται να είναι υψηλότερο.

Παρά τη λειτουργία ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την καταγραφή και αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η επιτροπή επιχειρεί να αποτυπώσει τους φορείς που εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το ύψος των οφειλών και τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν οι πληρωμές, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί.

Η επαναφορά των οφειλών πάνω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναδεικνύει ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με την αγορά να συνεχίζει να σηκώνει το βάρος των καθυστερήσεων του Δημοσίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google