Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έρχεται η συνεχιζόμενη επέλαση των μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Με την επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (Κ. Κωτσαντής, Σ. Τσώλα, Γ. Πρέντζας, Κ. Ζέκα-Πάσχου) προς την Πρόεδρο του Σώματος, μεταφέρουν το κλίμα έντονων αντιδράσεων που επικρατεί σε κατοίκους, αγρότες, κτηνοτρόφους και λαϊκούς φορείς της περιοχής.
Η ΛΑΣΥ φέρνει την Περιφερειακή Αρχή προ των ευθυνών της στη διαδικασία της λογοδοσίας, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις για δύο μεγάλα ενεργειακά project που, όπως καταγγέλλεται, απειλούν τον παραγωγικό ιστό και το περιβάλλον.
1.000 στρέμματα φωτοβολταϊκά στην Καμαρίνα και ανεμογεννήτριες πάνω από την Πάργα
Η πρώτη μεγάλη εστία αντιπαράθεσης εντοπίζεται στην ιστορική Καμαρίνα (περιοχή Ζαλόγγου). Εκεί προωθείται η κατασκευή ενός θηριώδους φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων. Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε εκτάσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, ενώ βρίσκεται σε αναπνοή από καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και οικισμούς του Ζαλόγγου και του Λούρου, την ώρα που ο Ωρωπός είναι ήδη επιβαρυμένος από τη λειτουργία δύο μονάδων βιοαερίου.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά την Πάργα, όπου βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο αιολικά πάρκα. Πρόκειται για συνολικά 12 ανεμογεννήτριες τεραστίων διαστάσεων, οι οποίες σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στις βουνοκορφές που δεσπόζουν ακριβώς πάνω από την τουριστική ζώνη, γειτνιάζοντας με δασικές εκτάσεις και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Οι φόβοι για το περιβάλλον και η «πράσινη» ακρίβεια
Οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν βάσιμους φόβους για τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία, καθώς οι διανοίξεις δρόμων, οι τσιμεντοστρώσεις και οι αλλοιώσεις των δασών θα υποβαθμίσουν ανεπανόρθωτα την περιοχή.
Παράλληλα, η ΛΑΣΥ εξαπολύει σκληρή επίθεση στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί όμιλοι θησαυρίζουν την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά και οι βιοπαλαιστές αγρότες –που πρόσφατα βρέθηκαν στα μπλόκα– βουλιάζουν στην ενεργειακή φτώχεια πληρώνοντας πανάκριβο ρεύμα. Χαρακτηρίζει μάλιστα τις «ενεργειακές κοινότητες» ως μια αυταπάτη που χρησιμοποιείται για να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Τα «καυτά» ερωτήματα προς την Περιφέρεια
Η ΛΑΣΥ καλεί την Περιφερειακή Αρχή να πάρει καθαρή θέση και ερωτά:
- Ποια είναι η στάση της απέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων σε Καμαρίνα και Πάργα;
- Τι μέτρα θα λάβει για να προστατευτούν οι βοσκότοποι, οι καλλιέργειες και ο υδροφόρος ορίζοντας;
- Συμφωνεί ότι η «πράσινη μετάβαση» οδηγεί σε φτώχεια τον λαό και σε υπερκέρδη τους ομίλους;
- Θα απαιτήσει να σταματήσουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εγκατάστασης ΑΠΕ;
Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς η πίεση των τοπικών κοινωνιών της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας για τη σωτηρία των βουνών τους μεγαλώνει καθημερινά.