Ιωάννινα: Διεθνές μεταπτυχιακό «One Health» με συμμετοχή φοιτητών από ΗΠΑ και Ελλάδα

panepistimio ioanninon

Όταν η ακαδημαϊκή αριστεία καταργεί τα σύνορα: Την Κυριακή, 17 Μαΐου, τα Ιωάννινα γίνονται το επίκεντρο μιας πρωτοποριακής διεθνούς συνεργασίας που φέρνει την Ήπειρο στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας εκπαίδευσης.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (University of Florida), εγκαινιάζει το κοινό μεταπτυχιακό μάθημα «One Health Education».

Δεν πρόκειται για μια απλή διδακτική ενότητα, αλλά για μια «ακαδημαϊκή γέφυρα» μεταξύ δύο ηπείρων που ενώνει 31 μεταπτυχιακούς φοιτητές κάτω από ένα κοινό όραμα: την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων της υγείας και της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 21 φοιτητές από τις ΗΠΑ και 10 από την Ελλάδα, οι οποίοι μαζί με 4 Αμερικανούς καθηγητές και τη διδακτική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα συνδιαμορφώσουν λύσεις για το μέλλον.

Η προσέγγιση «Ενιαία Υγεία» (One Health) αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και το κοινό μας περιβάλλον.

Το μήνυμα των διοργανωτών είναι σαφές: «A master’s you make, not take». Η γνώση εδώ δεν μεταδίδεται παθητικά, αλλά παράγεται μέσα από τη συνεργασία και την καινοτομία.