Από την δικηγόρο Γεωργία Τατάγια, γνωστή στην Ήπειρο από μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις που έχει χειριστεί για λογαριασμό της Περιφέρειας λάβαμε μία εκτενή απάντηση στο ρεπορτάζ που αναρτήθηκε προ ημερών.
Το ρεπορτάζ αφορούσε την εκδίκαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο «δημοσιονομικής διόρθωσης» ύψους 1,2 εκατομμυρίων που έχει καταλογιστεί στην Περιφέρεια Ηπείρου μετά από έλεγχο της ΕΔΕΛ.
Η υπόθεση κρίνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ωστόσο έχει προϊστορία καθώς πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια –το 2022- ήταν ένα από τα θέματα που είχαν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ήταν τότε που είχε γίνει γνωστή η Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης της Γενικής Δ/νσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία έγινε επιβολή περικοπής (δημοσιονομική διόρθωση), χωρίς ανάκτηση, ποσού ύψους €1.278.338,21 ως αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέν, σε βάρος του ελεγχόμενου φορέα.
Η περικοπή είχε επιβληθεί: α) λόγω μη τήρησης της αρχής της αμεροληψίας ως προς την συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης (€1.270.106,21), β) λόγω απουσίας επικαιροποιημένων δικαιολογητικών & υποχρεώσεων (€8.232,00) και γ) λόγω ελλείψεων, ανακριβειών, αντιφάσεων, σφαλμάτων και μη σηνάφειας απαντήσεων στη συμπλήρωση εγγράφων υλοποίησης των πράξεων που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αυτά ως προς την ιστορία της υπόθεσης..
Το Epiruspost επανέφερε το θέμα με αφορμή την συζήτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπόθεση αυτή.
Στο δημοσίευμα αυτό τονίζεται ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου, θεωρώντας την απόφαση λανθασμένη, δεν έμεινε άπρακτη. Ήδη από το 2023, η Οικονομική Επιτροπή είχε λάβει αποφάσεις για την ανάθεση της υπόθεσης στην πληρεξούσια δικηγόρο, κ. Γεωργία Τατάγια, προκειμένου να κατατεθεί έφεση και να υποστηριχθεί η νομιμότητα των ενεργειών της ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Αυτή είναι και η μοναδική αναφορά στην κ. Τατάγια η οποία είναι σαν να αναζητούσε αφορμή για να εξαπολύσει μία απίστευτη και χυδαία επίθεση εναντίον του Epiruspost.
Εμείς από σεβασμό στους αναγνώστες μας θα παραλείψουμε όλες τις χυδαιότητες της κ. Τατάγια και θα περιοριστούμε να μεταφέρουμε μόνο την αναφορά στο πρόσωπο της… «Σε ανάρτηση (03.05.2026) στην ιστοσελίδα ‘epiruspost’ με τίτλο «Πρόστιμο 1,28 εκατ.ευρώ για την Περιφέρεια Ηπείρου – Η κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο», κάνετε αναφορά και στο όνομά μου. Προφανώς το αξιολογήσατε και αυτό ως είδηση για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού» αναφέρει..
Ως προς την δημοσιονομική διόρθωση εξηγεί ότι είναι «ιδιαζόντως εξειδικευμένα και δεν προσφέρονται για ‘λαϊκή κατανάλωση’ στην λογική «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», από την οποία φαίνεται να διακατέσχεσθε».
Και ως προς το πρόστιμο για το εργοστάσιο απορριμμάτων που αγγίζει πλέον τα τρία εκατομμύρια και από την Περιφέρεια Ηπείρου πέρασε στον ΑΣΔΑ η κ. Τατάγια ασκεί πραγματικά υψηλή πολιτική… «Προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο, ενώ, όσο είχε η Περιφέρεια την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΑΣΑ, δεχόταν καθημερινά επιθέσεις από το σύνολο σχεδόν του τοπικού τύπου μετά την μεταβίβαση της αρμοδιότητας, έχει επιβληθεί μια ιδιότυπη ‘σιωπή’ για να μην την αποκαλέσω ‘ομερτά’. Τώρα όλα καλά με τα σκουπίδια; Δεν ενοχλεί κανέναν το μονοπώλιο της μιας μόνο εταιρείας που έχει ανεβάσει το κόστος συλλογής, μεταφοράς κλπ σε δυσθεώρητα ύψη;», αναφέρει..
Σε μας αυτό που είναι γνωστό μέσα από επίσημες και δημόσιες αποφάσεις είναι ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος εκπροσωπεί την Περιφέρεια Ηπείρου σε δικαστικές υποθέσεις, ενίοτε δε εκπροσωπεί και τον Περιφερειάρχη σε νομικές του υποθέσεις.. Δεν μας είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει ρόλο εκπροσώπου τύπου στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η Περιφέρεια διαθέτει γραφείο τύπου πλήρως στελεχωμένο και με επαγγελματική επάρκεια που είναι σε θέση να απαντά στα μέσα ενημέρωσης.
Δεν μας είναι γνωστό αν η απάντηση της συγκεκριμένης δικηγόρου είναι σε γνώση του Περιφερειάρχη.
Το Epiruspost ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει συνομιλητής με την κ. Τατάγια γιατί δεν εκπροσωπεί τίποτα πέρα από τον εαυτό της.
Δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στην Περιφέρεια Ηπείρου και δεν μπορεί να απαντά δημόσια και με την υπογραφή της για σοβαρά θέματα αρμοδιότητας του Περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών.
Ως εκ τούτου αν επανέλθει με νέα απάντηση ή με εξώδικο δεν πρόκειται να τύχει καμίας δημοσίευσης.. Αν θεωρεί ότι θίχτηκε μπορεί να προσφύγει στον φυσικό της χώρο, τα δικαστήρια..
Αν θέλει να συνομιλεί με τα μέσα ενημέρωσης, να εκπροσωπεί την Περιφέρεια Ηπείρου ή να γίνει Περιφερειάρχης στην θέση του Περιφερειάρχη μπορεί να το δοκιμάσει στις επόμενες εκλογές διεκδικώντας την ψήφο των Ηπειρωτών..
Καταλήγοντας, αντί για θεσμικές απαντήσεις, λάβαμε μαθήματα λογοτεχνίας και ειρωνείες από μια δικηγόρο που φαίνεται να έχει μπερδέψει το νομικό της ρόλο με αυτόν του εκπροσώπου τύπου.
Επειδή όμως η Ήπειρος έχει χορτάσει από “υψηλή πολιτική” και “εξειδικευμένες αναλύσεις” που θολώνουν τα νερά, εμείς θα δείξουμε υπομονή γιατί όταν τελειώσουν οι ειρωνείες και οι παροιμίες κάποιος θα πληρώσει τη νύφη!
Προς το παρόν τουλάχιστον, διασκεδάσαμε. Και όπως λέει και η κ. Τατάγια, αυτό έχει τη δική του σημασία…
Βάσω Σκουλίκα