Σε νέα φάση μπαίνει το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», καθώς την Πέμπτη 7 Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η δεύτερη φάση του έργου, με στόχο την αναβάθμιση περισσότερων από 200 σχολείων σε όλη την Ελλάδα.
Στην υπογραφή θα συμμετάσχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι των τεσσάρων δωρητριών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», που έχει την ευθύνη υλοποίησης των παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο προσεχές καλοκαίρι προβλέπεται να ανακαινιστούν πάνω από 220 σχολικές μονάδες, ενώ ήδη κατά το 2025 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες σε περισσότερα από 430 σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και του περιβάλλοντος μάθησης.
Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στοχεύει σε παρεμβάσεις συνολικά σε περισσότερες από 2.500 σχολικές μονάδες πανελλαδικά. Η χρηματοδότηση προέρχεται από συνδυασμό δημόσιων πόρων και τραπεζικής συνεισφοράς, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 250 εκατ. προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ 400 εκατ. ευρώ αποτελούν συνεισφορά των τραπεζών, με μέρος ήδη να έχει διατεθεί στην πρώτη φάση και το υπόλοιπο να κατανέμεται σε βάθος τριετίας.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος είχαν ενταχθεί και 17 σχολικές μονάδες της Ηπείρου, όπου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών τους.