Με ιδιαίτερη αναφορά στην Ήπειρο και τις ιδιαιτερότητές της, όπως ο ορεινός χαρακτήρας σε συνδυασμό με το παραλιακό μέτωπο, τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πιο στοχευμένες περιφερειακές πολιτικές.
Ο κ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι για περιοχές όπως η Ήπειρος απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική γραμματεία για τις ορεινές περιοχές, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες τους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών, υπογράμμισε ότι, παρά τα σημαντικά βήματα της τελευταίας δεκαετίας –όπως η μείωση της ανεργίας από 30% έως 70% και η ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης στα επίπεδα του 2014– οι αποκλίσεις παραμένουν. Όπως ανέφερε, ενώ στην Αττική οι δείκτες έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, στην περιφέρεια, και κατ’ επέκταση σε περιοχές όπως η Ήπειρος, αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών, τόνισε ότι κάθε περιοχή απαιτεί διαφορετική προσέγγιση: από τις νησιωτικές πολιτικές στο Βόρειο Αιγαίο, έως τη διασυνοριακή διάσταση της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τις ορεινές ιδιαιτερότητες της Ηπείρου. «Πηγαίνουμε σε μια πιο λεπτομερή προσέγγιση, ώστε οι πολιτικές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε περιοχής», σημείωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, τονίζοντας ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο το ύψος των κονδυλίων, αλλά η στόχευση των πολιτικών. «Σημασία έχει το ένα ευρώ να γίνεται δύο και όχι μισό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθεσε ως βασικές προκλήσεις την περιφερειακή σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και την εσωτερική σύγκλιση εντός της χώρας, ακόμη και σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, όπου εξακολουθούν να καταγράφονται σημαντικές ανισότητες.
Ο Υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι περίπου το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε περιοχές χωρίς αναπτυξιακή πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων είναι πανευρωπαϊκό.
Αναφερόμενος στον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα ενόψει της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη με ολοκληρωμένο σχέδιο έως την 1η Ιανουαρίου 2028, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες.
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, επανέλαβε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός εκτείνεται σε ορίζοντα τετραετίας, με προτεραιότητα την υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη διαμόρφωση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα.