Μια σύνθετη και ελαφρώς ανησυχητική εικόνα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εκπέμπουν τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2026 έκλεισε με θετικό πρόσημο, ο Μάρτιος έφερε μια απότομη «προσγείωση» της δυναμικής, προκαλώντας ερωτηματικά για την ένταση της επερχόμενης θερινής σεζόν.
Συγκεκριμένα, ενώ η χρονιά ξεκίνησε με “γκάζια” και αύξηση 8,1% στο σύνολο του τριμήνου (6,28 εκατ. επιβάτες), ο Μάρτιος περιόρισε την άνοδο μόλις στο 3,8%.
Η επιβράδυνση αυτή είναι εμφανής τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και στις διεθνείς πτήσεις, οι οποίες από τους υψηλούς ρυθμούς του Ιανουαρίου «έπεσαν» σε μονοψήφια ποσοστά.
Η σκιά της Μέσης Ανατολής
Η χρονική σύμπτωση της επιβράδυνσης με την αναζωπύρωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή δεν περνά απαρατήρητη από τους αναλυτές. Η αβεβαιότητα φαίνεται να κάνει τους ταξιδιώτες πιο επιφυλακτικούς, καθυστερώντας τις αποφάσεις για κρατήσεις.
Αν και η Ελλάδα παραμένει μια «ασφαλής επιλογή», το κλίμα νευρικότητας επηρεάζει συνολικά το momentum. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι αυτή η κόπωση εμφανίζεται νωρίς – ήδη από τον Μάρτιο – γεγονός που υποδηλώνει ότι το φετινό τουριστικό «ράλι» δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Τι σημαίνει αυτό για την Ήπειρο;
Για την περιοχή μας, η τάση αυτή αποτελεί σήμα εγρήγορσης. Η Ήπειρος, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον οδικό τουρισμό αλλά και στις πτήσεις εξωτερικού προς το Άκτιο και τα Ιωάννινα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πιο συγκρατημένη αγορά.
Αν η γεωπολιτική κρίση παραταθεί, η επιβράδυνση μπορεί να γίνει πιο έντονη τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας άμεσα τα τουριστικά έσοδα της περιφέρειας.