Οι πληγές που άνοιξε η ευλογιά στην ελληνική κτηνοτροφία το 2025 μετατρέπονται τώρα σε έναν οδυνηρό λογαριασμό για παραγωγούς και καταναλωτές.
Σύμφωνα με στοιχεία η μείωση στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος το πρώτο δίμηνο του 2026 έφερε ήδη πτώση 10% στην παραγωγή φέτας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά.
Η φέτα των αποθεμάτων και το δίλλημα των εξαγωγών
Προς το παρόν, η αγορά «κρατιέται» από τα αποθέματα των τυροκομικών επιχειρήσεων (20.000-30.000 τόνοι), όμως αν η έλλειψη γάλακτος συνεχιστεί, οι μεγάλες βιομηχανίες θα βρεθούν μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα: θα στηρίξουν τα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ ή θα προτιμήσουν τις διεθνείς αγορές όπου η φέτα αποτελεί το απόλυτο success story;
Με την τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα να έχει «κλειδώσει» στα 1,60 ευρώ το κιλό, το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται.
Πάσχα με εισαγόμενα αρνιά και τιμές σοκ
Η πραγματική «βόμβα» όμως αναμένεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η εγχώρια παραγωγή αμνοεριφίων είναι δραματικά μειωμένη για δύο λόγους:
- Τη θανάτωση πάνω από 400.000 ζώων λόγω της ευλογιάς.
- Την απόφαση των κτηνοτρόφων να κρατήσουν ζώα για αναπαραγωγή, ώστε να αναπληρώσουν το χαμένο ζωικό κεφάλαιο.
Το αποτέλεσμα; Η λιανική τιμή για το ντόπιο αρνί αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό, καθώς ήδη οι τιμές στα σφαγεία έχουν ανέβει από τα 7 στα 10 ευρώ.
Η ζήτηση μοιραία θα καλυφθεί από μαζικές εισαγωγές από Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων που θα φτάσουν στο τραπέζι μας.
Ελπίδα από το φθινόπωρο
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Μιχάλης Σαράντης, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος μιλώντας στον ΟΤ, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα ευλογιάς το 2026 είναι περιορισμένα λόγω των αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει ενόψει Πάσχα, με την αγορά να προσδοκά ανάκαμψη της παραγωγής γάλακτος από το φθινόπωρο.
(Πηγή: ot.gr)