Από το 2022 στο… 2026- Πότε θα πετάξουν τα ελικόπτερα διάσωσης;

enaeria diasosi ()

Οι βάσεις εναέριας διάσωσης που αποτελούν κυβερνητική δέσμευση από το 2022 θα χρειαστούν ακόμη χρόνο για να πάρουν σάρκα και οστά..

Ο Εθνικός Μηχανισμός που φέρει το όνομα του Ερμή Θεοχαρόπουλου, βρίσκεται στο περίμενε με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης να επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει και στην προηγούμενη επίσκεψή του, ότι δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε συνάντηση με τους γονείς του Ερμή Θεοχαρόπουλου, του 20χρονου που έχασε την ζωή του στα Τζουμέρκα,

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της εναέριας διάσωσης, ο Υπουργός έκανε λόγο για μια «ηθική υποχρέωση» της πολιτείας, η οποία φαίνεται να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία υλοποίησης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια ιδιαίτερα φορτισμένη αναφορά στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα βουνά, τονίζοντας ότι το κράτος οφείλει να παρέχει προστασία σε όλους όσοι αγαπούν και επισκέπτονται τους ορεινούς όγκους της χώρας.

Η δημιουργία ενός δικτύου εναέριας διάσωσης δεν είναι πλέον μόνο τεχνικό ζήτημα, αλλά μια αναγκαιότητα για να σταματήσει η λίστα των θυμάτων που χάνονται περιμένοντας βοήθεια σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως αυτές της Ηπείρου.

Στο πρακτικό σκέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις έξι βάσεις εναέριας διάσωσης είναι πλέον έτοιμο, καθώς έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Το έργο πέρασε πριν από λίγες ημέρες στις στρατηγικές επενδύσεις, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία αυτή θεωρείται «κλειδί» για την επιλογή αξιόπιστων παρόχων που θα στελεχώσουν τις βάσεις με τα απαραίτητα εναέρια μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είναι «απόλυτα εφικτό» οι έξι βάσεις εναέριας διάσωσης να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, θα πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή στα δεδομένα της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό που κόστισε ζωές επί δεκαετίες.

Η δέσμευση του Υπουργού για λειτουργία των βάσεων εντός του 2026 δεν είναι η πρώτη.. Είναι μία ακόμη..

Η «ηθική υποχρέωση» για την οποία μίλησε ο κ. Κεφαλογιάννης θα εκπληρωθεί μόνο όταν το πρώτο διασωστικό ελικόπτερο απογειωθεί για να σώσει μια ζωή.