Η Πρέβεζα τίμησε τον «αναμορφωτή» της Νικόπολης Κωνσταντίνο Ζάχο

zaxos georgakos

Σε μια συγκινητική και γεμάτη μνήμες τελετή, ο Δήμος Πρέβεζας υποδέχθηκε τον κορυφαίο αρχαιολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Ζάχο ως επίτιμο δημότη του. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ελάχιστη ανταπόδοση στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος για περισσότερα από σαράντα χρόνια, με στόχο την ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης και του εμβληματικού Μνημείου Νίκης του Αυγούστου.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και πλήθος πολιτών παρακολούθησαν την τελετή, η οποία ξεκίνησε με την προβολή ενός αφιερωματικού βίντεο για τη ζωή και το έργο του γνωστού αρχαιολόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» Νίκος Καράμπελας υπογράμμισαν τη σημασία της προσφοράς του κ. Ζάχου.

Χάρη στις δικές του επιστημονικές αποτυπώσεις και χαρτογραφήσεις, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα, δρομολογήθηκε η ένταξη της περιοχής στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. Παράλληλα, ο τιμώμενος αρχαιολόγος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του νέου Μουσείου και ενέπνευσε το στρατηγικό σχέδιο που μεταμόρφωσε τον αρχαιολογικό χώρο σε έναν σύγχρονο προορισμό.

Η στιγμή που καθήλωσε το κοινό ήταν η ομιλία του ίδιου του Κωνσταντίνου Ζάχου. Ο αρχαιολόγος «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους από την πρώτη του επαφή με τα ερείπια της Νικόπολης μέχρι τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του σήμερα.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο τόπος κρύβει ακόμη σπουδαία μυστικά που θα φέρουν στο φως οι επόμενες γενιές, αποτελώντας πηγή πλούτου για την περιοχή. Με ιδιαίτερη έμφαση ανέφερε ότι στην Αρχαία Νικόπολη υπήρχε δημόσια βιβλιοθήκη που περιμένει να αποκαλυφθεί, ενώ αναζητούνται ακόμη ο τάφος του φιλοσόφου Επίκτητου αλλά και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, υπογράμμισε ότι η πόλη υποκλίνεται στην προσφορά του αρχαιολόγου, υποδεχόμενη τον ίδιο ως επίτιμο μέλος της κοινωνίας της. Από την πλευρά του, ο κ. Ζάχος επέλεξε να τιμήσει τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής», αφιερώνοντας στον αρχαιοφύλακα Γιώργο Νούσια τον τρίτο τόμο της νέας επιστημονικής έκδοσης για το Μνημείο του Αυγούστου.

Η τελετή έκλεισε με εκπλήξεις, καθώς στον αρχαιολόγο προσφέρθηκαν αντίγραφα ψηφιδωτών φιλοτεχνημένα από τη Βασιλική Πασσά, αλλά και έργα των μαθητών του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας, με τον ίδιο να υπόσχεται ότι η Νικόπολη θα παραμείνει για εκείνον ένας προορισμός ζωής.