Η Κόνιτσα ετοιμάζεται να τιμήσει με λαμπρότητα την 113η επέτειο από την Απελευθέρωσή της, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026, με την παρουσία της πολιτειακής και τοπικής ηγεσίας και με σειρά επετειακών εκδηλώσεων.
Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στις 19:00 με επετειακή εκδήλωση και επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα.
Ανήμερα της επετείου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα ανοίγει στις 07:30 με Όρθρο και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, θα τελεστεί η Δοξολογία και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ιωαννίνων, διδάκτορα Ιστορίας, Μαρούλα Παπαευσταθίου-Τσάγκα, με θέμα «Απελευθέρωση 1912-’13: Η Γιγαντομαχία της Ηπείρου».
Θα ακολουθήσει μετάβαση στη θέση «Άη-Γιάννης», όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Δημαρχείο με την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Κόνιτσας, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δεξίωση και τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.