Κεφαλοτύρι Ηπείρου υπό επιστημονική μελέτη για να αποκτήσει ταυτότητα

kefalotiri

Η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού Κεφαλοτύρι Ηπείρου».

Το έργο, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ, εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή και θα υλοποιηθεί σε διάρκεια 36 μηνών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η λεπτομερής καταγραφή της παραδοσιακής τεχνολογίας παρασκευής του τυριού, η ανάλυση των φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, καθώς και η τεκμηρίωση της ιδιαίτερης ταυτότητάς του, ενισχύοντας την επιστημονική και παραγωγική αξιοποίηση του προϊόντος.

Η έρευνα περιλαμβάνει τέσσερις κύριες ενότητες:

  • Βιβλιογραφική ανασκόπηση της τεχνολογίας και των χαρακτηριστικών του Κεφαλοτυριού.
  • Πειραματικές τυροκομήσεις για την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων παρασκευής και την ανάπτυξη προτάσεων βελτίωσης.
  • Χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις κατά την ωρίμαση και τη συντήρηση, για την ακριβή προσδιορισμό της ταυτότητας του προϊόντος.
  • Διάχυση αποτελεσμάτων μέσω δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, παρουσιάσεων σε συνέδρια και εκλαϊκευμένων δημοσιεύσεων για την αγροτική κοινότητα.

Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία θα εποπτεύει την πορεία του έργου και θα αποφασίζει για πιθανές παρατάσεις.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε τελική έκθεση, εξασφαλίζοντας τη χρησιμότητά τους τόσο σε επιστημονικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο, ενισχύοντας τη διασύνδεση της παράδοσης με την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα της Ηπείρου.