Η τιμή του κρέατος στην Ελλάδα συνεχίζει να ανεβαίνει, με τις αυξήσεις να φτάνουν το 38,3% σε διάστημα τριών ετών. Οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για μοσχαρίσιο κρέας, που πλέον αγγίζει τα 22 ευρώ το κιλό, ενώ η εξάπλωση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα έχει επηρεάσει σημαντικά την εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας τους τελευταίους 18 μήνες φτάνει το 20%,.
Ένας βασικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών είναι η μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα. Η χώρα παράγει λιγότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ το υπόλοιπο 88% εισάγεται από χώρες της Ε.Ε. και λίγα ειδικά προϊόντα από τρίτες χώρες.
Η εξάρτηση από εισαγωγές καθιστά την ελληνική αγορά ευάλωτη σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία φτάνουν 19-20 ευρώ το κιλό.
Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω ενόψει των εορτών, λόγω καθυστερήσεων στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της ευλογιάς στα αμνοερίφια.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος μειώθηκε κατά 3,3% το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται σε Γερμανία (-5,2%), Ισπανία (-4,8%) και Γαλλία (-4,1%).
H μείωση παραγωγής βοοειδών κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών και κλιματικών μέτρων, επηρεάζει άμεσα την αγορά.
Η αύξηση της τιμής του μοσχαρίσιου κρέατος έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 10% το τελευταίο εξάμηνο.