Το νέο βιβλίο του ψυχιάτρου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Φώτη Μωρόγιαννη, με τίτλο «Η Ψυχιατρική και η Ψυχή της – Διάλογοι για την ψυχική υγεία» παρουσιάζεται την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Παλαιά Σφαγεία.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεσμών του Δήμου Ιωαννιτών, οι Εκδόσεις «Οδός Πανός» και ο Κλάδος Ιδιωτικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Οι ομιλητές της παρουσίασης
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- ο Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής,
- η Ζωή Κωνσταντή, Επίκουρος Καθηγήτρια Νοσηλευτικής με ειδίκευση στην Αγωγή Ψυχικής Υγείας,
- ο Γιώργος Παππάς, Παθολόγος,
- και η Λούλα Βέρμπη, Παιδίατρος.
Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσουν οι δημοσιογράφοι Έλενα Στάμου (ΙTV), Έλενα Χριστοφορίδου (Epirus TV1), Βλάσης Ντόκας (ITV) και Αγγελική Καραλή (IONION TV).
Το μήνυμα του βιβλίου
Στο οπισθόφυλλο, ο συγγραφέας σημειώνει την αγωνία του για τις μεταβολές της τελευταίας πενταετίας στον τρόπο που κοινωνία, θεσμοί και πολίτες αλληλεπιδρούν, κάνοντας λόγο για «εισβολή μιας νεοπαγούς κυνικής στάσης». Υπογραμμίζει την ανάγκη η Ψυχιατρική –και ευρύτερα η Ιατρική– να επανασυνδεθεί με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την κοινωνική πραγματικότητα και την ηθική, ώστε να ανταποκριθεί ουσιαστικά στην αποστολή της.
Ο Φώτης Μωρόγιαννης επισημαίνει ότι η κατανόηση των αιτιών της ψυχικής αναστάτωσης και η αναζήτηση λύσεων αποτελούν κεντρικό ζητούμενο σε μια εποχή διαδοχικών κρίσεων, καλώντας σε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την ψυχική υγεία.