Ορίζοντες Ηπείρου: Τρία χρόνια και η δικαιοσύνη για τον Λούρο.. αργεί!

louros stegnos

Ίσως τα τρία χρόνια να αποδείχθηκαν λίγα για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με αφορμή την αναβολή της δίκης που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε αλλαγή της νομοθεσίας που ισχύει από το 2022, σύμφωνα με την οποία οι υποθέσεις που αφορούν αιρετούς της Αυτοδιοίκησης εκδικάζονται από το Μονομελές Εφετείο.

Η υπόθεση αφορά παράνομες παρεμβάσεις με βαρέα μηχανήματα στην κοίτη του ποταμού Λούρου, χωρίς εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, που προκάλεσαν σοβαρή οικολογική ζημιά στη ροή του ποταμού, αλλά και στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Για τις αυθαίρετες αυτές παρεμβάσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 180.000 ευρώ.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου», που ανέδειξαν το ζήτημα και είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά επισημαίνουν ότι η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει αποδώσει ευθύνες, ενώ η φύση έχει ήδη υποστεί σοβαρές βλάβες. Στην ανακοίνωσή τους, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να απαιτούν λογοδοσία και να υπερασπίζονται τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Κανείς δεν μπορεί να ενεργεί αυθαίρετα εις βάρος του τόπου μας και του φυσικού μας πλούτου», τονίζουν χαρακτηριστικά οι «Ορίζοντες Ηπείρου».