Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Η έρευνα που αναδεικνύει την υπεροχή του μπούτσικου!

mpoutsiko

Το παραδοσιακό πρόβατο της Ηπείρου, γνωστό ως Ορεινό Ηπείρου ή Μπούτσικο, απέδειξε την υψηλή του αξία και την προτίμηση των καταναλωτών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στα πλαίσια του εγχειρήματος «Ηπειρωτική Γαστρονομία», που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Δημόσιο Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου και το Σωματείο Εστιατορίων «Παμβώτις», προωθήθηκαν το περασμένο Πάσχα στην αγορά επιλεγμένα πρόβατα της φυλής Ορεινό Ηπείρου, μέσω επιλεγμένων κρεοπωλείων της περιοχής, σε συνεργασία με το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο προς καταναλωτές που αγόρασαν και κατανάλωσαν Ορεινό Ηπείρου, κατέγραψε τη συντριπτική προτίμηση για το τοπικό πρόβατο έναντι του «συμβατικού» κρέατος από εισαγόμενες φυλές. Οι καταναλωτές αξιολόγησαν θετικά όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Ορεινού Ηπείρου, ενώ το 92,85% δήλωσε ότι προτιμά επώνυμο και τοπικό προϊόν και το 92,86% ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για να το αποκτήσει, εφόσον είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Η έρευνα με τίτλο «Consumers’ evaluation and perception of the threatened with abandonment Orino of Epirus (OE) sheep of Greece» των I. Kosma και D. Skalkos παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο 6th International Electronic Conference of Foods, που γίνεται τις μέρες αυτές επιβεβαιώνοντας τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών ηπειρώτικων προϊόντων στο διεθνές επιστημονικό πεδίο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας αναδεικνύει όχι μόνο τη γευστική υπεροχή του Ορεινού Ηπείρου, αλλά και τη δυναμική του ως προϊόν με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία και την προβολή της Ηπείρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.