Τα καζάνια ετοιμάζονται.. Ξεκινά η αποστακτική περίοδος τσίπουρου στην Ήπειρο

apostaksi tsipouro

Η απόσταξη τσίπουρου αποτελεί… ιεροτελεστία για την Ήπειρο.. Είναι μία διαδικασία που φέρνει και πάλι κοντά συγγενείς και φίλους, ενώνει τις παρέες γύρω από τα καζάνια.. Και σε πολλά χωριά συνοδεύεται από γιορτές στην καρδιά του φθινοπώρου.

Η αποστατικτική περίοδος για τους διήμερους αποσταγματοποιούς όπως έγινε γνωστό από το Τελωνείο Ιωαννίνων θα ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έκδοση άδειας απόσταξης, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η οριστικοποιημένη ηλεκτρονική δήλωση συγκομιδής, υπεύθυνες δηλώσεις για την ποσότητα και θέση των πρώτων υλών, πλήρως συμπληρωμένη αίτηση-δήλωση μικρού αποσταγματοποιού, άδεια του άμβυκα, καθώς και δηλώσεις σχετικά με την παραχώρηση και τον τόπο τήρησης της ΔΕΦΚ.

Σε περίπτωση που ο παραγωγός δεν διαθέτει δικό του άμβυκα, απαιτείται επιπλέον εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από τον αμβυκούχο.

Η έκδοση των αδειών γίνεται κατόπιν ραντεβού με το Τελωνείο Ιωαννίνων, στα τηλέφωνα 26513 68900 και 26513 68913.

Οι παραγωγοί καλούνται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγκαίρως, ώστε να είναι έτοιμοι για την έναρξη της αποστακτικής περιόδου.