Όλα καλώς καμωμένα τα βρήκαν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο έργο του ποδηλατόδρομου στην Πρέβεζα.
Η αυτοψία έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι όταν έπεφταν οι ογκόλιθοι στην παραλία Μονολιθίου και είχε προκληθεί σωρεία αντιδράσεων από φορείς και πολίτες της Πρέβεζας.
Το πόρισμα της Αποκεντρωμένης κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι αποτελεί και δικαίωση για την Περιφερειακή Αρχή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται «οι εργασίες κατασκευής του ποδηλατόδρομου διακόπηκαν στο στάδιο διαμόρφωσης βάσης και υπόβασης της οδοστροσίας πάνω στον υφιστάμενο χωματόδρομο. Επίσης είχαν ξεκινήσει και τα έργα διευθέτησης των ομβρίων τα οποία παρέμειναν στο στάδιο των εκσκαφών.
Από τις εργασίες που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δεν διαπιστώθηκε περιβαλλοντική υποβάθμιση στα σημεία των έργων και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν έχει επηρεαστεί φυσική βλάστηση, ούτε έγιναν επεμβάσεις επί του υφιστάμενου δρόμου. Ο προτεινόμενος ποδηλατόδρομος εκτείνεται παράλληλα και σε επαφή με τον υφιστάμενο δρόμο. Βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στη ζώνη παραλίας και δεν γίνονται επεμβάσεις στη ζώνη του αιγιαλού. Στα σημεία που εφάπτονται με τη ζώνη αιγιαλού δεν διαπιστώθηκε περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στα σημεία που προβλέπονται τα αντιπλημμυρικά έργα, δεδομένου ότι οι εργασίες διακόπηκαν, έχουν δημιουργηθεί κενά όπου έχουν γίνει εκσκαφές, αποτέλεσμα της ροής των ομβρίων από το Δάσος κατά τις ημέρες έντονης βροχόπτωσης .
Ο φορέας του έργου θα πρέπει προχωρήσει στην ολοκλήρωση κατασκευής του ποδηλατόδρομου και των προβλεπόμενων αντιπλημμυρικών έργων. Εφόσον δεν προχωρήσει το έργο, θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση στα σημεία οδοστρωσίας, ενώ σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα τόσο για να προστατευτεί ο δρόμος, όσο και η παραλία και ο αιγιαλός από την ροή των ομβρίων και τυχόν περιβαλλοντική υποβάθμιση κατά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων».
Στο ενδιάμεσο βέβαια η Περιφέρεια έχει αποφασίσει τις αλλαγές στην χάραξη, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό αν και πότε θα υπάρξει επανέναρξη των εργασιών.