Συνέχεια στο αλαλούμ με τις σχολικές μετακινήσεις..  Άλλα παιδιά δικαιούνται, άλλα όχι στην ίδια γειτονιά

matites

Δύο εβδομάδες σχεδόν από την έναρξη των σχολείων και το αλαλούμ με την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών συνεχίζεται, τόσο στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Μπορεί υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου να ενοχλούνται από δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή που καταδεικνύει το πλήθος προβλημάτων που καταγράφονται για πρώτη φορά και εν πολλοίς την ευθύνη μοιράζονται τα σχολεία και οι ίδιες υπηρεσίες.

Φυσικά δεν επήλθε καμία νομοθετική αλλαγή που να δικαιολογεί το μπάχαλο που έχει προκληθεί και δεν φαίνεται να τακτοποιείται άμεσα.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, η σχετική διάταξη υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φέτος η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονική καταχώριση στοιχείων. «Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν κατέγραψαν τα πραγματικά δρομολόγια αλλά μέτρησαν νοητές ευθείες, με αποτέλεσμα να μένουν παιδιά εκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα γύρω χωριά. Παράλληλα, το Αστικό ΚΤΕΛ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας δεδουλευμένα, καθώς δεν πληρώθηκε για όλα τα δρομολόγια.

Ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Δημήτριος Κλούμπας, τόνισε ότι η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει, αλλά διαφοροποιήθηκε ο τρόπος άντλησης και επεξεργασίας των στοιχείων. Μέχρι πέρυσι οι υπηρεσίες λάμβαναν χειρόγραφες καταστάσεις, πολλές από τις οποίες αποδείχθηκαν λανθασμένες. Φέτος, τα δεδομένα αντλούνται μέσω του myschool, όμως οι διευθυντές δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για τον υπολογισμό της οδικής απόστασης. Έτσι, χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Google Maps, με αποτέλεσμα μαθητές που ζουν στην ίδια γειτονιά να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ο Γιάννης Στέφος μίλησε για «ιερό δικαίωμα» των μαθητών στη δωρεάν μετακίνηση, τονίζοντας τα ζητήματα που προκύπτουν σε περιοχές όπως η Μουσιωτίτσα.

Ο Στέφανος Ζούμπας ζήτησε να διασφαλιστεί ότι «κανένας μαθητής δεν θα μείνει χωρίς δωρεάν μεταφορά», ενώ ο Γιώργος Πρέντζας έκανε λόγο για «κοροϊδία» στο ζήτημα του ορισμού ασφαλών διαδρομών με βάση μόνο τα χιλιόμετρα, υπογραμμίζοντας ότι η δωρεάν μετακίνηση όλων των παιδιών αποτελεί κοινωνική ανάγκη.

Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στο Υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, ζητά αυστηρή τήρηση των αποστάσεων. «Με υπομονή και μέθοδο θα πετύχουμε τη λύση που χρειάζεται ο τόπος», κατέληξε χωρίς ωστόσο να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα του Γιώργου Πρέντζα για τον τρόπο με τον οποίο θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα.

Ως τότε οι μαθητές θα ταλαιπωρούνται και οι οικογένειες θα αναγκάζονται να πληρώνουν για την μετακίνησή τους.