«Γυναικείες Φωνές, Ζωντανές Διαδρομές»: Διήμερο Φεστιβάλ Γυναικείας Έκφρασης στα Ιωάννινα

ginaikes

Η Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων, μέλος της διεθνούς γυναικείας εθελοντικής οργάνωσης Χ.Ε.Ν., διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου διήμερο φεστιβάλ γυναικείας έκφρασης και συμμετοχής, με τίτλο «Γυναικείες Φωνές, Ζωντανές Διαδρομές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2025, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα Ιωάννινα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και ζεστού χώρου συνάντησης, όπου γυναίκες από όλη την Περιφέρεια θα μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, ιδέες και ιστορίες, ενδυναμώνοντας η μία την άλλη και αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη δύναμη που πηγάζει από τη γυναικεία δράση.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο στρογγυλές τράπεζες και μια σειρά πολιτιστικών δράσεων. Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 6:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση τεχνικών αυτοάμυνας γυναικών από τον Σύλλογο TAE K WON DO – ΔΙΑΣ Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ανδρέα Μιμηγιάννη, με συμμετοχή αθλητών και του κοινού. Ακολουθεί, στις 7:00 μ.μ., η πρώτη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Έμπνευση – Διάλογος – Δημιουργία», με τη συμμετοχή γυναικών από την τοπική κοινωνία, επιχειρηματιών, πολιτικών, εκπροσώπων αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνών και μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ιωαννίνων. Συντονισμός θα γίνει από την Πόπη Στεφανίδη, πρόεδρο της Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων.

Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα θα επικεντρωθεί σε θέματα «Δικαιώματα – Τέχνη – Παράδοση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενότητες για ψυχική υγεία και γυναίκα με τη Δρ. Δέσποινα Μεντή, θέματα βίας και δικαιωμάτων με την Υ/Α Τζαμάκου Δέσποινα-Μαρία, συλλογική δράση με συμμετοχή της Πόπης Στεφανίδη και της Μαριλένας Σιαντούφη, προφορική παράδοση από τη Σταυρούλα Κωστούλα και παρουσίαση κινηματογραφικής δημιουργίας με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Η άλλη πτέρυγα» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ράδη. Τη στρογγυλή τράπεζα συντονίζει η Ανδρομάχη Μπούνα-Βάιλα, μέλος Δ.Σ. ΧΕΝ Ιωαννίνων και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συλλογικές δράσεις, όπως η δωρεά βιβλίων στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Ιωαννίνων και η δημιουργία κολάζ ή πανό με μηνύματα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικές και θεατρικές παρεμβάσεις με την Ελένη Χριστοφορίδη, τον Κυριάκο Παπαγιαννίδη, τη Ναταλία Γκαρανάση και τη Σχολή Μουσικής Ιωαννίνων.

Η Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων, που ιδρύθηκε το 1973, αποτελεί τοπικό τμήμα της Χ.Ε.Ν., διεθνούς γυναικείας εθελοντικής οργάνωσης με παρουσία σε 125 χώρες και 25 εκατ. μέλη. Στην Ελλάδα, η Χ.Ε.Ν. ιδρύθηκε το 1923 από προσφυγοπούλες και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της γυναίκας και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.