SOS στο Μονολίθι Πρέβεζας: Καθυστερεί η αποκατάσταση της παραλίας

monoliti podilatodromos

Την έντονη δυσαρέσκεια πολιτών και φορέων της Πρέβεζας προκαλεί η καθυστέρηση στην πλήρη αποκατάσταση της παραλίας Μονολιθίου, παρά την πρόσφατη απόφαση αλλαγής της χάραξης του ποδηλατόδρομου που επηρέαζε την περιοχή. Η Πρωτοβουλία Πολιτών καταγγέλλει την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και χρονοδιαγράμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου, τη στιγμή που η θερινή περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και η παραλία υποδέχεται καθημερινά λουόμενους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, παρά τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας, μέχρι στιγμής οι μόνοι χειρισμοί που έχουν γίνει αφορούν τη συλλογή ογκόλιθων και υλικών που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο, παραμένουν στην ακτή μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών – όπως προδιαλογή, 3Α χαλίκι και χώματα εκσκαφής – τα οποία, σύμφωνα με τους κατοίκους, έχουν προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού τοπίου.

Η καταγγελία κάνει λόγο και για τη διασπορά καλαμιών, τα οποία έχουν ήδη ριζώσει σε τμήμα της παραλίας, αλλοιώνοντας περαιτέρω το οικοσύστημα. Επιπλέον, ζητείται η απομάκρυνση των τσιμεντένιων αγωγών ομβρίων και η πλήρης αποκατάσταση της παράνομης παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 2 χλμ., από τον Μύτικα έως την καντίνα «Λίθος».

Η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να παρουσιάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 13 Μαΐου αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών και να αποσαφηνίσει την πορεία της αποκατάστασης με ίδιους πόρους της Περιφέρειας, όπως είχε δεσμευτεί.