Στη Βουλή η υπόθεση Κούρδου πρόσφυγα που βρίσκεται σε απεργία πείνα

domi filippiadas

Την υπόθεση του Κούρδου πρόσφυγα Μεσούτ Αϊντίν, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας για τέταρτη εβδομάδα, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μπάρκας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του κόμματος. Η ερώτηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος ασύλου και αφήνει σαφείς αιχμές για πιθανές διακρίσεις εις βάρος του αιτούντος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, ο Μεσούτ Αϊντίν έχει υποβάλει αίτηση ασύλου πριν από 22 μήνες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καν κληθεί σε συνέντευξη. Όπως σημειώνει, ο Αϊντίν έχει καταγγείλει πολυετή βασανιστήρια από το τουρκικό κράτος, γεγονός που, κατά τα προβλεπόμενα της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας, θα έπρεπε να τον εντάσσει στις ευάλωτες ομάδες με προτεραιότητα στην εξέταση του αιτήματος.

«Η σχεδόν διετής καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και προκαλεί υπόνοιες διάκρισης», αναφέρει ο βουλευτής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διαδικασία ασύλου φέρεται να έχει παγώσει λόγω ελλείψεων στη διερμηνεία και καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση των σχετικών υπηρεσιών, προκαλώντας γραφειοκρατικό αδιέξοδο.

Ο πρόσφυγας φιλοξενείται στη δομή της Φιλιππιάδας, όπου –όπως καταγγέλλεται– οι συνθήκες διαβίωσης και η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχουν επιδεινώσει σοβαρά την ψυχική και σωματική του υγεία.

Ο κ. Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει για τους λόγους της καθυστέρησης, για το αν εξετάστηκε ποτέ το ενδεχόμενο διάκρισης σε βάρος του αιτούντος και αν υπάρχουν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Υπενθυμίζει τέλος πως το άσυλο είναι θεσμός διεθνούς προστασίας και αφορά πρωτίστως περιπτώσεις πολιτικής δίωξης, όπως εκείνη του Μεσούτ Αϊντίν, ο οποίος κινδυνεύει πλέον άμεσα.