Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις των βασικών τραπεζικών κινήσεων- Τα μέτρα αναλυτικά

mitsotakis vouli

Με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για τις τράπεζες ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025.

Τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι τα ακόλουθα:

1. Όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις για πληρωμές μηδενίζονται. Ώστε πληρωμές προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τηλεπικοινωνίες χωρίς κανένα κόστος. Με νομοθετική παρέμβαση. Χειροκροτήστε κ. Ανδρουλάκη, αυτό προτείνατε κι εσείς.

2. Μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα.

3. Από το 2026 διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers.

4. Να παύσουν παλαιότεροι περιορισμοί στις εταιρείες παροχής πιστώσεων. Μεγάλες εταιρείες με οικονομική επιφάνεια θα μπορούν να μπαίνουν στην αγορά χρηματοδοτήσεων για να πιέσουν τις τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές στα επιτόκια που προσφέρουν. Αυτό θα φέρει πιο ευνοϊκούς όρους στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

5. 100 εκατομμύρια ευρώ από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες θα μεταφερθούν για να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων με βάση το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

6. Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

7. Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.

8. Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους

Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος. Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

«Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις, σε εμάς η αντιπολίτευση»

«Σκεφτόμουν ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2025, κάτι που δυστυχώς δυσκολεύονται να κάνουν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία που πρακτικά δεν έχει κυβέρνηση, η Γερμανία όπου μια ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων κατέρρευσε και η Ιταλία όπου υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση πλην όμως επειδή είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να προσαρμοστεί με απαιτήσεις ΕΕ», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συζήτηση έγινε αφορμή για να αξιολογήσουμε τη θεσμική μας ωρίμανση, να οργανώσουμε με ρεαλισμό τα επόμενα βήματα, να εκτιμήσουμε την αξία της πολιτικής σταθερότητας που είναι προϋπόθεση κάθε προόδου», συμπλήρωσε.

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και ο προϋπολογισμός της εγκρίνεται από την ΕΕ. Σε πανίσχυρα κράτη οι φόροι αυξάνονται. Η Γαλλία πρέπει να διαχειριστεί μια δημοσιονομική κρίση που υποχρέωσε αυξήσεις φόρων πάνω από 50 δισ. ευρώ. Εδώ οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται.

Με την ανεργία μονοψήφια, το εισόδημα να στηρίζεται παρά τις δυσκολίες. Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο. Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις, σε εμάς αλλάζει η αντιπολίτευση.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην εικόνα των αριθμών. Το ΑΕΠ από 185 δισ. το 2019 φέτος θα είναι 237 δισεκατομμύρια. Το δημόσιο χρέος θα έχει υποχωρήσει κατά 54 μονάδες. Φαντάζομαι δεν αμφισβητεί κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία 5 χρόνια. Φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από της ΕΕ. Είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι πρέπει να κάνουμε σύγκλιση. Πώς τη φαντάζεστε αν η ελληνική οικονομία δεν αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή.

Είμαστε σε τροχιά διαρκώς αναβαθμίσεων της οικονομίας. Αυτό δεν είναι αδιάφορο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως και ότι ο Economist για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μας κατατάσσει στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων οικονομιών».

Για τους μισθούς

Η κριτική που μας ασκούσατε στις εκλογές του 2023 δεν ήταν αν πρέπει ο μισθός να είναι στα 930 ευρώ, αλλά αν θα τα καταφέρουμε. Να που τα καταφέρνουμε, όπως και στη βελτίωση γενικά των μισθών.

Εκτιμώ ότι το 2027 θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός. Αυτά είπαμε, αυτά θα κάνουμε, είτε σας αρέσει, είτε όχι.

Ρωτήστε τις μεγάλες εταιρείες που προσλαμβάνουν, πολλοί είναι που επιλέγουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, γιατί εμπιστεύονται το μέλλον της χώρας.

Είμαστε ευχαριστημένοι επειδή είναι τα θεμέλια μιας σταθερά ανοδικής πορείας. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι αν τα αριθμητικά δεδομένα δεν μεταφράζονται σε άνετη καθημερινότητα για τον μέσο πολίτη. Θα γίνει, γίνεται σε ένα βαθμό.