Διαχειριστικά σχέδια: Πρόστιμο 450 εκατ. αν δεν ενεργοποιηθούν έως το τέλος του έτους

xorafia

Πρόστιμο ύψους 450 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα στην περίπτωση που τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης (ΔΣΒ) δεν ενεργοποιηθούν από τις Περιφέρειες έως το τέλος του έτους.

Ήδη το ΥπΑΑΤ έχει δώσει διορία έως τις 19 Απριλίου σε όλους τους περιφερειάρχες, ζητώντας τους να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ.

Χτες, πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τους Περιφερειάρχες της χώρας, στους οποίους επανέλαβε ότι στόχος είναι η ενεργοποίηη των ΔΣΒ έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

Η ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης έως το τέλος του έτους είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας και να γίνει δίκαιη η κατανομή ενισχύσεων, προειδοποίησε του περιφερειάρχες ο κ. Αυγενάκης

Ο υπουργός μάλιστα, κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αναλάβουμε όλοι  τις ευθύνες που μας αναλογούν και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των ΔΣΒ δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Δ.Σ.Β. δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.