Φτάνει η ώρα της αλήθειας για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων- Μ. Ρήγας: Με σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον

RHGAS MATIOS

RHGAS MATIOSΘέμα λίγου χρόνου είναι πλέον η έγκριση από τη Βουλή της σύμβασης, ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Νομό Ιωαννίνων, από την εταιρεία Energean Oil & Gas που έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

Η προς έρευνα περιοχή στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται στα τέσσερις χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και φτάνει περίπου μέχρι τα σύνορα.

Μετά από εβδομήντα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο έγιναν διάφορες ερευνητικές προσπάθειες και καλλιεργήθηκαν περισσότεροι μύθοι, φτάνει η ώρα της αλήθειας…

 

Οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν από το 1940. Οι Ιταλοί πρώτοι προχώρησαν σε ρηχές γεωτρήσεις που έφτασαν μέχρι το βάθος των τριακοσίων μέτρων, χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 1960, με την χαρτογράφηση της περιοχής και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το 1979-1980 έκανε έρευνες η ΔΕΠ- ΕΚΥ. Προχώρησε σε οκτώ γεωτρήσεις και υπήρξαν διαφυγές υδρογονανθράκων.

Η τελευταία εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο ήταν η Enterprise η οποία ξεκίνησε μία γεώτρηση στο Καλπάκι τη Δήμητρα 1. Η γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Είμαστε αισιόδοξοι. Πήραμε μέρος στο διαγωνισμό για την περιοχή των Ιωαννίνων, επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές», δήλωσε στα Γιάννινα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας και συμπλήρωσε πως την πραγματική εικόνα θα την δώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών.

Ως τότε, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσγειωμένοι…

Στοιχείο που δίνει αισιοδοξία σε όλους είναι το γεγονός της ύπαρξης και εκμετάλλευσης αξιόλογων κοιτασμάτων στη γειτονική Αλβανία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας έδωσε βαρύτητα σε τρία ακόμη ζητήματα. Στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας η οποία θα είναι συνεχής, στο σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που η εταιρία το αποδεικνύει καθημερινά στον Πρίνο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα σημάνει στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Η εταιρία θέλει να εκμεταλλευτεί το διάστημα του φθινοπώρου προκειμένου να ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες στην περιοχή, στην οποία θα δραστηριοποιηθεί για επτά χρόνια και θα επενδύσει άνω των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά εάν διαπιστωθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τότε όλα τα είναι διαφορετικά!

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google