Δράσεις 9,78 εκ. για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

KAINOTOMIAΤην ενίσχυση τουλάχιστον 2.500 γυναικών προκειμένου να τονώσουν την επαγγελματική τους θέση επιδιώκει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μέσα από μία σειρά από προγράμματα και δράσεις που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και για τα οποία θα διατεθούν περίπου 9,78 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων γυναικών και συγκαταλέγονται γυναίκες που έχουν ήδη απασχόληση, αλλά βρίσκονται σε επισφαλή θέση.

Η βοήθεια προς αυτές είναι ατομική και περιλαμβάνει κατάρτιση, mentoring, συμμετοχή σε θεματικά εργαστήρια, εκθέσεις και φόρουμ ενημερωτικού χαρακτήρα. Από τις δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν τουλάχιστον 2.500 γυναίκες. Οι επιδιωκόμενες αλλαγές θα ξεκινήσουν σε μικρή κλίμακα ώστε να είναι εφικτή η υλοποίησή τους. Καθοριστικές θα είναι δράσεις όπως η δημιουργία και ενίσχυση πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων (business start-ups) από γυναίκες.

Παράλληλα ενθαρρύνεται η γυναικεία παρουσία στις επιχειρήσεις με το πρόγραμμα «Προώθηση πολιτικών Ισότητας των Φύλων σε επιχειρήσεις» που επιδιώκει να ενημερώσει τις επιχειρήσεις ώστε να υιοθετήσουν πολιτικές ισότητας των φύλων.

Επιδίωξη της Γενικής Γραμματείας είναι η εναρμόνιση των ποσοστών μεταξύ ανδρών ? γυναικών. Ο μισός πληθυσμός αποτελείται από γυναίκες αλλά μόνο το 3,7% είναι γυναίκες επιχειρηματίες. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 30%.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας, Ζέτα Μακρή, η κίνηση αυτή μπορεί αρχικά να μοιάζει «άδικη» καθώς το κράτος δίνει χρήματα μόνο σε γυναίκες και όχι σε άνδρες, για να ανοίξουν μια δική τους δουλειά, όμως η πραγματικότητα είναι πως οι δράσεις λειτουργούν διορθωτικά σε μια κοινωνία που επί αιώνες υπήρξε πατριαρχική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ